Vendégváró finomságok

2008. január 13. vasárnap 20:37

Ezen a héten Fertői Miklós főzőtársunk vendégváró receptjeiből adunk betekintést. Legutóbb ezeket a finomságokat Miklós nap alkalmából fogyaszthattuk közösen.

Köszönjük az előző megjelenésünkre kapott sok értékes hozzászólást. Hangsúlyozva, hogy amatőr egyesület vagyunk, jelezzük, hogy ennek ellenére - vagy éppen ezért - továbbra is bele fogunk kontárkodni más népek konyháiba.


KRUMLIS KOLBÁSZ KENYÉR


Hozzávalók
40 dkg darált hús - sertés comb vagy lapocka
25 dkg főtt burgonya - krumplinyomóval összenyomva
3 db egész tojás
45 g fokhagyma - összeturmixolva
2 dkg őrölt pirospaprika
só, bors, a csomó apróra vágott snidling


A húst alaposan összedolgozzuk az összetört főtt burgonyával, a tojásokkal, a fűszerekkel és kizsírozott, morzsával meghintett őzgerinc formában piros-ropogósra sütjük. Felszeleteljük. Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható


PIKÁNS VELŐS CSIRKEMÁJ

Hozzávalók
1/2 kg csirkemáj
1/4 kg sertés velő
2 db nagy fej vöröshagyma
34 g fokhagyma
5 dkg csípős őrölt paprika
1 db nagy paprika - félbevágva
3 db paradicsom, lehéjazva és négybe vágva
15 dkg füstölt szalonna
1 dl száraz fehérbor
1 evőkanál mustár
2 db tejföl
só, bors, majoránna 1 csomag, kakukkfű, 2 babérlevél

A felkockázott, kiolvasztott szalonnára dobjuk a kockára vágott hagymát, később a szétnyomott fokhagymát, majd kevés vizet hozzáadva fedő alatt fonnyasztjuk. Mikor zsírjára sült hozzáadjuk az alaposan megtisztított, csíkokra vágott májat, megforgatjuk, megpaprikázzuk. Kevés vizet öntünk hozzá, rádobjuk a paprika, paradicsom darabokat, a babérlevelet, és puhára pároljuk. A végén beleöntjük a fehérbort is. Természetesen menet közben ízlés szerint fűszerezzük, és összekeverjük a tejfölös mustárral. Ha a paprika nem főtt szét, kivesszük tálaláskor.

SZARDÍNIÁS-TONHALAS TÖLTÖTT KRUMPLI

Hozzávalók
5 db nagy, egészséges burgonya
1-1doboz szardínia és tonhal konzerv ( ha sprotnit használunk, még finomabb)
1 csomag apróra vágott petrezselyem
1-1 fej vöröshagyma és lila hagyma apróra vágva
1 nagyobb paradicsom - lehájazva, apróra vágva
10 dkg natúr krémsajt
néhány kanál zsemlemorzsa
só, bors, 1 kávéskanál mustár, 1 evőkanál tejföl,
10 dkg reszelt sajt
2 db tojás
zsír a sütéshez
1 db citrom leve és héja

A krumplikat héjában megfőzzük, ha kihűlt félbevágjuk és a közepét kanállal kikaparjuk, úgy, hogy a szélein kb. 1/2 cm vastag maradjon. A felsorolt anyagokat keverőtálban összedolgozzuk. A vöröshagymát külön dolgozzuk össze a kivájt krumplidarabokkal, a tojásokkal és a zsemlemorzsával. Fűszerezzük, belekeverjük a citrom héját majd a levét is belenyomjuk. Ha már nem ízesítjük tovább, a krumplikba töltjük és meghintjük reszelt sajttal (parmezán trappista stb.). Végül a sütőbe tesszük kb. 20 percre. Az előzőleg már összedolgozott ( kivájt krumplibél, zsemlemorzsa, tojás) masszából lapos pogácsákat gyúrunk és zsírban pirosra sütjük. tetejére a megmunkált halas keveréket vagy tejfölt rakunk.


TONHALLAL TÖLTÖTT TOJÁS

Hozzávalók
10db tojás
20 dkg tonhal konzerv
1 dl tejföl
1 tubus szardínia krém
1 fej reszelt vöröshagyma
1 csomag apróra vágott petrezselyem
1 kávéskanál mustár
1 evőkanál kapribogyó
só, bors, snidling, színes kaviár, több fajta olajbogyó

A tojásokat megfőzzük, és hosszában félbe vágjuk. A sárgáját egy keverőtálba téve szétnyomkodjuk és hozzáadjuk az összetevőket. Fűszerezzük, jól kikeverjük és egy nyomózsákba téve a fél tojásokba nyomkodjuk. A tetejét megszórjuk apróra vágott snidlinggel és kaviár foltokkal, olajbogyóvak díszítjük.

Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet