Végre nekiállnak a Janus Gimi felújításának, eltűnik a járdáról a fából eszkábált folyosó

2018. február 07. szerda 16:19

Végre nekiállnak a Janus Gimi felújításának, eltűnik a járdáról a fából eszkábált folyosó

Már évek óta egy fából épült folyosón keresztül lehet megközelíteni a Janus Pannonius Gimnáziumot a Mária utcában. A szűkös tákolmányt biztonsági szempontok miatt emelték, a patinás házról ugyanis hullik a vakolat. Néhány hónapon belül azonban végre elkezdődik a felújítás.

Szinte már megszokott látvány a pécsi Janus Pannonius Gimnázium előtt éktelenkedő folyosó, amely hosszú ideje csúfítja a város egyik legszebb épületét. A tákolmány szükséges rossznak nevezhető, a homlokzat egyes részei sajnos olyan rossz állapotban vannak, hogy arról rendszeresen esnek le kisebb-nagyobb vakolatdarabok.

Az iskola diákjai, valamint az arra közlekedők érthetően már hosszú ideje szeretnék, ha végre rendbe tennék a házat - most úgy néz ki, teljesül a kívánságuk.

A gimit fenntartó Pécsi Tankerületi Központtól érdeklődésünkre azt a tájékoztatást kaptuk, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében hamarosan teljes egészében megújul az intézmény homlokzata.

A Leőweynél is volt egy tákolmány

Emlékezhetünk még a Leőwey Klára Gimnázium elé húzott, szintén fából készült folyosóra. Akárcsak a Janus esetében, a Szent István téri ingatlan előtt is hosszú-hosszú évekig állt a tákolmány. amelynek mostanra már nyoma sincs, köszönhetően az intézményben lezajlott jelentős rekonstrukciónak.

Közölték, a munkálatokra összesen 494 millió forintot költenek majd. Ebbe az összegbe nem csak a külső rész renoválása fér bele, hiszen a pályázati keretből az épület utcai és udvari homlokzatának megújítása mellett hangsúlyt kap az energiatakarékosság, valamint új nyílászárókat is beépítenek.

Mint megtudtuk, ha minden a tervek szerint halad, 2018 októberéig zajlik majd a munka a Mária utcában.

A Pécsi Tankerületi Központtól kapott elektronikus levélben hangsúlyozzák, természetesen minden esetben az intézményekkel egyeztetve végzik el a karbantartásokat és a renoválásokat, ez így történt ez a Janus Gimnázium esetében is. Azaz a felújítás a lehető legkisebb mértékben érinti majd az iskolában folyó tanítást.

A tankerület folyamatosan keresi a lehetőségeket a pályázati források bevonására, így a jövőben más intézmények esetében is várhatóak fejlesztések.


Képünkön: most még a folyosón át vezet az út. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva