Varga Péter bankszámlája 25 millióval gyarapodhat

2010. július 06. kedd 16:07

Hajdu István, a Pécsi Városi Bíróság elnöke az MTI-nek elmondta: a bíróság szerint a korábbi vezérigazgató nem követett el olyan súlyos hibákat, amelyeket azonnali felmondással kellett volna szankcionálni, így a Pécs Holding Zrt. jogellenesen szüntette meg Varga Péter munkaviszonyát. A bíróság ezért első fokon a vezérigazgató egy évi bérét - azaz 25 millió 400 ezer forintot - ítélte meg kártérítésként. Az ítélet nem jogerős.

Varga Péter tavaly augusztusban fordult bírósághoz, miután Pécs fideszes polgármesterének, Páva Zsoltnak a kezdeményezésére, a város közgyűlésének döntése nyomán menesztették a Pécs Holding Zrt. éléről. A polgármester úgy vélte: Varga Pétert felelősség terheli azért, hogy az általa irányított Pécs Holding Zrt. 51 és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő helyi busztársaság, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. nettó 2,2 milliárd forintért eladta mintegy 170 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek, "ezzel pedig Pécs elvesztette vagyonának jelentős részét". A buszeladási botrány tavaly június elején robbant ki. Napvilágra került, hogy a járművek egy része könyv szerinti értéken, a másik része pedig 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát.

A PK Zrt. 1,2 millió forint havi bérleti díjat fizetett a buszok darabjáért, és tíz évre egy összegben nettó kétmilliárd forint rendelkezésre állási díjat fizetett a vevőnek. Varga Péter akkor az MTI-nek azt mondta: ő is csak később értesült a tranzakcióról, de nem hiszi, hogy bűncselekményről, hanem "a menedzsmentjogok rossz értelmezéséről lehet szó"; arra utalt, hogy a PK Zrt. kisebbségi, de a menedzsmentjogokat gyakorló tulajdonosa a lépésről nem tájékoztatta a Pécs Holdingot és az önkormányzatot. Hozzátette: nem tudja, mi volt az ügylet célja, de úgy véli, az eljárás ellentétes a PK Zrt. alapító okiratával és a szindikátusi szerződéssel, ilyen volumenű értékesítéshez ugyanis közgyűlési jóváhagyásra lett volna szükség. Az ügy kapcsán Páva Zsolt feljelentést is tett. A rendőrség idén áprilisban gyanúsítottként idézte be a PK Zrt. vezérigazgatóját, ő azonban megtagadta a vallomástételt. A rendőrség szerint a cégvezető megalapozottan gyanúsítható mintegy 1,2 milliárd forintnyi, azaz különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével.

(mti)