Változás a POSzT irányításában: Márta István távozik a művészeti igazgatói pozícióból

2012. december 11. kedd 13:18

Változás a POSzT irányításában: Márta István távozik a művészeti igazgatói pozícióból

Márta István januártól távozik a Pécsi Országos Színházi Fesztivál művészeti igazgatói posztjáról - tudta meg a Pécsi Újság.hu. A pozíciót a későbbiekben nem töltik be, a munkakörrel járó feladatokat a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság munkatársai közösen látják el.

Márta Istvánt - aki a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezető igazgatója is egyben - 2011 márciusában nevezte ki Páva Zsolt polgármester a POSzT művészeti vezetőjévé. A művészeti vezetői pozíció mellett egyébként az úgymond menedzseri feladatokat a mindenkori ügyvezetőre bízták. Egy ideig Simon István, majd Stenczer Béla színművész látták el ezt a munkát, majd Stenczer mellé előbb Révész Mária egykori pécsi Fidesz-elnököt választották társügyvezetővé, akinek a helyére nyáron Kőhalmi Andrea (képünkön), a Művészetek és Irodalom Háza korábbi igazgatója került. Révész Máriát ugyanis az új emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán kulturális főtanácsadónak kérte fel, elődjéhez, Réthelyi Miklóshoz hasonlóan.

Hírünkkel kapcsolatban megkerestük Márta Istvánt, aki azonban nem kívánta kommentálni értesülésünket.

Mindenesetre úgy tudjuk, hogy Márta a megnövekedett munkaterheivel indokolta döntését: a Zsolnay Örökségkezelő vezetése mellett nemrég újból megválasztották a Fesztivál Szövetség élére, emellett a Művészetek Völgye szervezésének jelentős része is őt terheli. A jövőben nem is lesz művészeti vezetője a POSzT-nak, a munkakörrel kapcsolatos teendőket a fesztivál szervezésében szerepet vállaló két társaság, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magya Színházi Társaság munkatársai közösen látja el.

A személyi változások mellett a jövőre megrendezendő fesztivál kapcsán is felmerült a változtatás szándéka. Értesüléseink szerint több módosítást hajtanának végre az off-programok lebonyolítása terén. Ennek egyik jelenként idén december végéig várják a szakma javaslatait egy ötletbörze során, valamint a válogatási módszeren is finomítanának, miután a jelenlegi válogatók szerint túl megterhelő a munkájuk, hiszen majdnem az összes futó színházi darabot meg kell tekinteniük rövid idő alatt.

A fesztivál költségvetése is bizonytalan még, bár a Vidnyánszky Attila fémjelezte Magyar Teátrumi Társaság színre lépése egyfajta garanciát jelenthet jövőre az idén mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodó találkozó zökkenőmentes lebonyolítására.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva