Újdonság Pécsett: elektromos chopper biciklikkel járható be a belváros

2019. július 20. szombat 11:46

Újdonság Pécsett: elektromos chopper biciklikkel járható be a belváros

A Balaton és Budapest után idén nyártól már Pécsett is bérelhetők az úgynevezett chopper bike-ok, amelyek iránt nemcsak a turisták, hanem a helyiek részéről is nagy az érdeklődés. Az üzemeltetők úgy nyilatkoztak, aki kipróbálja, hamar beleszeret az elektromos meghajtású járművekbe. Elkerülendő a baleseteket, a gyalogosokra külön felhívják a figyelmet.


Manapság már többféle lehetőség közül választhat, aki nem szeretné gyalog bejárni a belvárost: biciklire vagy motorkerékpárra pattanhat, vagy éppen jegyet vehet a kisvonatra. Június vége óta pedig akár az úgynevezett chopper bike-ot is választhatja.

- Ilyen elektromos járműveket eddig csak Budapesten és a Balatonnál lehetett bérelni - vágott bele Kemény András, aki társával, Törő Norberttel üzemelteti a kétkerekűeket. - Nagyon sokan keresnek minket személyesen, telefonon és az interneten keresztül is. Gyakorlatilag minden korosztályból vannak érdeklődők, a legidősebb vendégünk például - aki az unokájával jött -, hatvan év feletti. A turisták és az egyetemisták részéről is jelentős az érdeklődés - fogalmazott.

Ennyibe kerül a bérlés

A pécsi chopper bike-okat a budapesti vagy a balatoni áraknál lényegesen olcsóbban lehet kibérelni. Egy órára 3500 forintot kérnek, de természetesen rövidebb időre is igénybe vehetők a járgányok. A harminc perces használat 2500 forintba kerül. Időpontot az interneten, a Chopper bike bérlés közösségi oldalán lehet foglalni.

Mint megtudtuk, a bérlők elsőre általában kicsit félve próbálják ki a chopper bicikliket, de pár perc elmúltával szinte „beleszeretnek" a járművekbe. Volt például olyan fiatalember, aki napokig újra és újra visszatért.

- Az akkumulátorok egyhuzamban három órát bírnak, így ennyi a leghosszabb bérlési idő. Persze, akinek ez túl hosszú, akár harminc percre is kikölcsönözheti a chopper bike-okat - felelte ezzel kapcsolatos kérdésünkre Törő Norbert.

Amint azzal lapunkban több alkalommal is foglalkoztunk, a pécsi belváros sétálóutcáiban gyakran fordulnak elő balesetveszélyes helyzetek, általában a túl gyorsan közlekedő biciklisek miatt. A chopper bike-ok üzemeltetői minden esetben felhívják a bérlők figyelmét arra, hogy a gyalogosokra különösen figyeljenek. Talán ennek is köszönhető, hogy eddig nem érkezett negatív visszajelzés hozzájuk ezzel kapcsolatban.

Sőt, inkább olyan reakciókat kaptak, amelyek arról szólnak, hogy a Pécsett különlegesnek számító járművek feldobják a város hangulatát.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva