Új kukásautókkal viszik majd el a szemetet Pécsett, harminc járművet vásárol a város

2019. február 13. szerda 09:14

Új kukásautókkal viszik majd el a szemetet Pécsett, harminc járművet vásárol a város

Jelentős fejlesztés előtt áll a pécsi hulladékgazdálkodás, egy sikeres pályázat révén ugyanis több mint 1,5 milliárd forintot fordíthat a város járművek beszerzésére. A harminc új gép mellett szelektív gyűjtéshez szükséges edényeket, illetve házi komposztáláshoz használható ládákat is vásárolnak.

 

A mostaninál olcsóbban és hatékonyabban működik majd a pécsi hulladékgazdálkodás, köszönhetően a hamarosan megvalósuló csaknem bruttó 1,6 milliárd forintos járműbeszerzésnek.

Az összeg egy pályázat keretében érkezett az önkormányzathoz, a forrásból harminc új gépet vásárolhat a város. Többek közt különböző méretű gyűjtőjárművekkel, nyerges vontatóval, tehergépkocsikkal, illetve egy nagy teljesítményű útseprő szerkezettel bővül a flotta.

A beszerzést a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) Nonprofit Kft. bonyolítja le, a csütörtökön a képviselő-testület elé kerülő adásvételi szerződés alapján azonban a járművek tulajdonosa a pécsi önkormányzat lesz. A vásárlást követően a gépek - bérleti konstrukció keretében - a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző Dél-Kom Nonprofit Kft.-hez kerülnek.

A vadonatúj kukásautók mellett különböző konténerek, a szelektív lakossági gyűjtéshez használható edények, illetve a házi komposztáláshoz szükséges ládák beszerzésére is lehetőség nyílik a támogatási összegből. Ennek köszönhetően növekedhet a külön válogatott, újrahasznosítható hulladék mennyisége a városban.

A fejlesztés ténye mellett a helyi gazdaság szempontjából jó hír, hogy a beszerzéssel kapcsolatban kiírt közbeszerzés alapján a járműveket a pécsi székhelyű Seres Gépipari és Kereskedelmi Kft.-től vásárolja az önkormányzat.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)