Új, a melanómát gyógyító kezelésekbe kezdtek a pécsi klinikán

2013. december 06. péntek 16:12

Új, a melanómát gyógyító kezelésekbe kezdtek a pécsi klinikán

Új terápiákat alkalmaznak Pécsett a Bőrgyógyászati Klinika Melanóma Centrumában, amelyek segítségével a bőrrák egyik legveszélyesebb formájával küzdő pácienseknek is esélyük van a gyógyulásra. Az új szerek  előrehaladott esetekben is hatékonynak bizonyultak, a daganatok részleges vagy teljes, akár évekig tartó eltűnését eredményezve.

A terápiához szükséges új készítményeket Magyarországon pár hónapja kezdték alkalmazni, jelenleg csak egyedi méltányossággal érhetők el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jóváhagyásával. A gyógyszerek későbbi finanszírozási feltételeiről jelenleg folynak az egyeztetések, remélhetőleg jövő tavaszra már nem lesz egyedi méltányossághoz kötve a kezelés.


- Feltehetően, mint a legtöbb nagy értékű gyógyszer esetében, ezen készítmények használatát is csak a regionális centrumokban engedélyezik majd. Ilyen a pécsi Bőr-, Nemigyógyászati és Onkodermatológiai Klinika is - mondta munkatársunknak Dr. Gyulai Rolland bőrgyógyász-onkológus egyetemi docens, a Klinika vezetője.

A pécsi centrumban a diagnózistól a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokon és műtéti beavatkozásokon át a komplex gyógyszeres kezelésig minden szükséges feltétel rendelkezésre áll a betegek teljes körű ellátásához. A Klinikán évente több száz rosszindulatú bőrdaganatban szenvedő beteget látnak el, közülük 30-50 esetén lehet majd szükség az új gyógyszerek alkalmazására.

A kezelés során használt gyógyszerek az eddigiekhez képest jóval hatékonyabbak, nagy előrelépést jelentenek a melanóma gyógyításában.

Korábban a bőrrák ezen fajtája esetén csak a daganat korai felismerése és sebészi eltávolítása jelentett esélyt a biztos gyógyulásra. Előrehaladott esetben, amikor a daganat már áttéteket képzett, a betegeknek minimális esélyük volt a túlélésre.

Az új gyógyszerek azonban ezekben az előrehaladott esetekben is hatékonynak bizonyultak, a daganatok részleges vagy teljes, akár évekig tartó eltűnését eredményezve.

- A két új terápia áttörést jelent a festékes bőrdaganat, a melanóma kezelésében, hiszen korábban áttétes betegség esetén nem volt igazán hatékony kezelési lehetőség. Az új szerek esélyt adnak ezeknek a betegeknek is, egyes esetekben akár teljes gyógyulás is remélhető.

Gyulai doktor elmondta, az új gyógyszerek kifejlesztését a melanóma jobb megismerése tette lehetővé. Bebizonyosodott, hogy a daganatos sejtek felgyorsult, kontrollálatlan osztódásáért részben genetikai eltérések, mutációk a felelősek. Az egyik gyógyszer abban az esetben alkalmazható, ha a tumorban egy speciális mutáció mutatható ki. A gyógyszer leállítja a kóros sejtek gyorsabb osztódását, ezáltal a daganat visszafejlődését eredményezi. Nagy előnye, hogy gyorsan hat, ugyanakkor csak azoknál hatásos, akiknél a daganatban a speciális mutáció jelen van.

Mára a kutatások azt is igazolták, hogy a melanómával szemben az immunrendszer nem lép fel elég hatásosan, ezért terjed el a daganat a szervezetben. A másik készítmény az immunrendszer daganat ellenes válaszának felerősítését segíti elő, ezáltal eredményezi a tumor visszaszorulását. Mivel nem közvetlenül a daganatra hat, a kezelés eredménye lassabban jelentkezik, de akár hosszú távú, teljes gyógyulás is lehetséges.

- A melanóma eddig az egyik legnehezebben kezelhető rák volt. Az új gyógyszerek egy új korszakot nyitnak meg, és csak az első állomását jelentik egy folyamatnak. Már most is számos további, a két új szernél is hatásosabbnak tűnő készítmény klinikai kipróbálása folyik - hazánkban is -, ami reményt adhat arra, hogy egyszer a melanóma is a jól kezelhető betegségek közé tartozik majd.

Képünkön Dr. Gyulai Rolland bőrgyógyász-onkológus, egyetemi docens látható.

Horváth Patrícia - Fotó: Dittrich Éva