Tűz ütött ki a Mecsekben, házakat is veszélyeztetnek az egyre terjedő lángok

2022. augusztus 18. csütörtök 17:03

Frissítve: 2022. augusztus 18. csütörtök 22:46

Tűz ütött ki a Mecsekben, házakat is veszélyeztetnek az egyre terjedő lángok

Hétvégi házak is lángra kaptak egy nagy kiterjedésű bozóttűzben Pécs nyugati részén, a Mecsekoldalban csütörtök délután -közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

 

Horváth Nikolett Csilla azt mondta, a tűz egy bozótosban keletkezett a város hétvégi házas, gyümölcsös kertekkel tarkított városrészében, az Akó dűlő környékén.

A lángok hétvégi házakra is átterjedtek. Sérültről egyelőre nem értesült a katasztrófavédelem.

Úgy tudjuk, az egyik házban egy gázpalack is felrobbant.

A pécsi, komlói és szigetvári tűzoltók a tűz körülhatárolásán, az ingatlanok megóvásán dolgoznak, hogy a lángok ne terjedhessenek tovább - mondta a szóvivő.

Közösségi oldalakon publikált olvasói fotók tanúsága szerint Patacs városrésztől északra gomolyog a füst a hegyoldalban.

A tűz a nagy szél miatt sajnos folyamatosan terjed tovább, kap bele a környező házakba, a megyéből már minden mozdítható egység a helyszínen van.

A tűznem már több ház is lakhatatlanná vált.

Már a város egyre távolabbi pontjain is érezni lehet a füstszagot.

A Tettye Forrásház azt kéri Éger-völgy, Ürög és Patacs városrész lakóit, hogy a tűz megfékezéséig csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet. Az oltás velejárójaként nyomásesés, vízzavarosodás fordulhat elő a fenti területeken. 

Este hét órakor már csaknem százhúsz tűzoltó oltja a lángokat Pécs külterületén, az Akó dűlő környékén, ahol erdő és bozótos gyulladt ki. Több hektárra terjed ki a tűz, amely hétvégi és lakóházakat is érintett. Közülük három leégett, és három gázpalack is felrobbant.

A pécsi, a szigetvári, a komlói, a siklósi, a mohácsi, a véméndi, a barcsi, a kaposvári, a nagyatádi, a szekszárdi, a dombóvári, a paksi, a bonyhádi és a bajai hivatásos, valamint a szabadszentkirályi, a majsi, a pécsi és a pogányi önkéntes tűzoltók összesen harminchat tűzoltójárművel vannak a helyszínen, és a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat. 

A Pécsi-tavat kiürítették, a fürdőzőknek, csónakázóknak el kellett hagyniuk a vizet, onnan vételeznek ugyanis a helikopterek, amelyek bekapcsolódtak az oltásba.

A Honvédelmi Minisztérium is közleményt adott ki a tűzesettel kapcsolatban:

Katonai helikopterekkel segíti a Magyar Honvédség a szárazság okozta tüzek oltását. Augusztus 18-án Táborfalva és Pécs környéken is bevetették az úgynevezett Bambi Bucketet.

A nagy hőség miatt augusztus 18-án, a déli órákban a Táborfalván lévő gyakorlótéren lángra kapott az aljnövényzet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelzését követően a Magyar Honvédség Mi-17-es helikoptere az úgynevezett "Bambi Bucket"-tel bekapcsolódott a tűz terjedésének megfékezésébe.

A hosszú ideje tartó szárazság miatt az ország déli részén, a baranyai Pécs környékén is nagy területen ég a száraz növényzet. Az állampolgárok segítségére ez esetben is elindult egy honvédségi helikopter, hogy ott is bekapcsolódjon az oltási feldatokba.
Hazánkban is előfordulnak olyan vészhelyzetek - mint a mostani is -, amelyek során a nehezen megközelíthető, szabadtéri helyszíneken keletkezett tűzesetekhez nem elegendőek a földi tűzoltó egységek.

A Magyar Honvédség a Mi-17-es helikopterek segítségével tudja ilyen esetekben biztosítani a légi tűzoltás képességét, amelyekre felszerelhető a "Bambi Bucket" elnevezésű eszköz.

Ezt a több ezer liter víz szállítására alkalmas berendezést a helikopter aljához rögzítik, és tűzoltó járműből, vagy közeli víztározókból, tavakból töltik fel. Ennek köszönhetően a repülőeszköz jelentős mennyiségű vízzel, nagy területen képes eloltani a keletkezett tüzet.

Úgy tűnik, a hősies küzdelem sikerrel járt, este tíz óra után sikerült elfojtani a tüzet.

 

A tűzesettel kapcsolatban megszólalt egy férfi a saját Facebook oldalán. Azt állítja, hogy ő okozta a balesetet.

A nevem: K. M. K.

Őszintén kérek bocsánatot minden pécsi polgártól. A mai napon balesetet okoztam. Akaratom ellenére történt mindez. Minden károsult jogos kárát a legjobb tudásom és szándékom szerint meg fogom téríteni a lehető legrövidebb időn belül. Teljes felelősséget vállalok a történtekért. Büntetőjogi és polgárijogi értelemben is. Nem szándékosan okoztam katasztrófát. Véletlen baleset történt, amit már nem tudtam megfékezni.

Úgy jártam el, ahogy az ilyenkor bárkitől elvárható. Azonnal oltottam a robbanásszerűen terjedő tüzet. Nem lehetett megállítani. Isten látja lelkem, hogy őszintén sajnálom ,ami történt. Bármit megtennék azért, hogy mindazt ami tettem figyelmetlenségből, akaratom ellenére visszafordíthassam.

Bocsánatot kérek minden pécsitől. Ami egy embertől elvárható, meg fogom tenni a kártérítés érdekében.

Isten engem úgy segítsen. Holnap, pénteken reggel a Rendőrségre kell mennem. Természetesen alávetem magam a büntetőeljárásnak. Nem bújok ügyvédek háta mögé. Vállalom a balesetből adódó minden felelősségem.

Őszintén sajnálom.

 

 

 

EQM - Fotó: facebook