Tragikomédia az új városi tévénél: Pécs egy részén éppen nem fogható

2013. november 19. kedd 16:41

Tragikomédia az új városi tévénél: Pécs egy részén éppen nem fogható

Október végén megszűnt az országos csatornák földfelszíni analóg sugárzása térségünkben is, a helyi tévék azonban két hét haladékot kaptak arra, hogy felkészüljenek a digitális átállásra. Ez azonban nem mindenkinek sikerült. A belvárosban (és egyes peremterületeken) élők ugyanis már napok óta sötét képernyőt láthatnak azon a frekvencián, ahol korábban a Pécs TV volt fogható. Ennek köszönhetően most a város jelentős részén nem látható a városi tévét váltó Pannon TV adása. Jellemző a harctéri hangulatra, hogy utóbbi stúdióvezetője megtiltotta munkatársunknak, hogy leírjuk a nevét...


Nem volt zökkenőmentes a pécsi televíziós műsorgyártás átalakítása, s a helyzet most sem derűsebb. A korábban a Pécs TV által végzett műsorszolgáltatás a Pannon TV-hez került, melyet az önkormányzat anyagilag is támogat, ennek ellenére a jelenlegi Pécs TV erősen csökkentett létszámmal, és szinte műsorgyártás nélkül működik tovább.

A szekszárdi székhelyű Pannon a jelek szerint jelenleg nincs a helyzet magaslatán, néhány napja ugyanis nem fogható az adása Pécs jelentős részén.



A probléma csütörtökön derült ki, miután a városi közgyűlésről szóló - az önkormányzattal kötött szerződés értelmében kötelező - élő televíziós közvetítés nem volt látható a Pécs TV csatornáján. Így ideiglenes jelleggel az egyik belvárosi kábelszolgáltatónál a Pannon TV helyén került adásba. Azóta ez így is maradt, megcserélődtek a csatornák, azaz a Pécs TV jelenleg a Pannon korábbi helyén fogható, míg a Pannon a Pécs TV korábbi csatornáján (lenne) látható. De mégsem az.

A műszaki gond a digitális átállásnak köszönhető. A Pécs TV sugárzott adását korábban egy antenna segítségével juttatták el a kábelrendszerre, ami a földfelszíni sugárzás megszűnésekor így már nem volt elérhető. Noha a Pécs TV korábban támogatást nyert az NMHH pályázatán, a digitális műsorszórásra való átállás tudomásunk szerint még el sem kezdődött.

Információink szerint mindez egy jogvitának köszönhető, amelynek lényege, hogy az önkormányzat üzemeltetési- vagy műsorszolgáltatási szerződést kötött-e a Pannon TV-vel? Az előbbi esetén minden költség az üzemeltetőt - azaz a Pannon TV tulajdonosait - terheli, míg utóbbi alkalmával „csak" a műsorgyártás költségeit kellene kitermelniük, a többi az önkormányzat felelőssége lenne.

Kerestük a Pannon TV stúdióvezetőjét, aki viszont azt mondta munkatársunknak, még a nevének közléséhez sem járul hozzá (!). Ezek után nem meglepő, hogy nem is kívánt nyilatkozni az ügyben. Annyit azért mégis megjegyzett, hogy tárgyalnak a műsorszolgáltatás helyreállítása érdekében, amire, elmondása szerint, napokon belül sor kerül.

Képünkön a Pannon TV egyik korábbi híradójának részlete látható.

H. L. B.