Több mint tízezer új szelektív hulladékgyűjtő edénnyel bővül a házhoz menő rendszer

2019. október 02. szerda 08:57

Több mint tízezer új szelektív hulladékgyűjtő edénnyel bővül a házhoz menő rendszer

A Pécsett már forgalomba állt vadonatúj járművek mellett hamarosan további jelentős mértékű fejlesztés indul a pécsi hulladékszállításban. A jövő tavasszal a városba érkező körülbelül 10.800 darab edénynek köszönhetően bővül a házhoz menő szelektív gyűjtés rendszere. 

 
Harminc új hulladékgyűjtő járművet vásárolt a pécsi önkormányzat, amelyeket a szolgáltatási szerződés keretében használatba adott a Dél-Kom Nonprofit Kft.-nek. A folyamat várhatóan az idei év végéig tart majd, de a kukásautók többsége már forgalomba állt. Mint arról korábban beszámoltunk, a különböző típusú gépek felépítményének kialakítását egy pécsi cég végezte, a beruházás tehát a pécsi gazdaságot közvetlenül is erősíti.

A fiatal járműparknak köszönhetően takarékosabban végezhető a közszolgáltatás, másrészt a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés rendszere is bővíthető. Az új, kisebb kukásautók számára ugyanis a dűlőutas városrészek sem jelentenek leküzdhetetlen akadályt.

A pécsi önkormányzat célja, hogy valamennyi családi házból elszállítsák a külön válogatott szemetet, ennek irányába rövidesen egy újabb lépést tesznek. A városházán arról tájékoztatták munkatársunkat, hogy 10 750 darab edényt osztanak ki - természetesen díjmentesen - a háztartások között. Érdeklődésünkre közölték, a 240 literes gyűjtők várhatóan a jövő év tavaszán érkeznek a városba.

A beruházásnak köszönhetően mindenképpen bővülni fog a házhoz menő szelektív gyűjtés rendszere, ám arról egyelőre nem született döntés, hogy pontosan melyik utcákba kerülnek majd az új gyűjtők. Azt ígérik, a Dél-Kom NKft. a későbbiekben ad majd tájékoztatást ezzel kapcsolatban.

A 10 750 darab műanyag edény, a huszonkét darab fém konténer összesen nagyjából bruttó 231 millió forintba került, amely természetesen a szállítás költségét is tartalmazza. Az ehhez szükséges forrást pályázatból fedezi az önkormányzat. A közbeszerzésen egy barcsi székhelyű társaság nyerte el a feladatot.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)