Több mint százezer látogatót vonzott idén is a Zsolnay Fényfesztivál

2024. július 08. hétfő 09:38

Több mint százezer látogatót vonzott idén is a Zsolnay Fényfesztivál

Pécs történelmi belvárosa ismét fényárban úszott! A 2024-es Zsolnay Fényfesztivál július 4. és 7. között varázslatos fényalkotásokkal öltöztette új ruhába a város tereit és épületeit. Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja több mint 100.000 érdeklődőt vonzott bel-és külföldről egyaránt, megerősítve Pécs pozícióját a kulturális turizmus térképén.

 


A Zsolnay Fényfesztivál központi látványossága a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny volt. Ennek keretében öt világhírű fényművész mutatta be a Rubik kocka témája köré készített 3D mappingjét. A Székesegyház homlokzatán életre kelő zenés animációk színes fényáradatban úsztak, lenyűgöző vizuális élményt nyújtva. A közönségszavazatok alapján a győztes a német Jonas Denzel Chromatic Fusion című alkotása lett.

A Fény Útján a látogatók a legmodernebb fénytechnikai csodák és művészeti installációk bűvöletében barangolhattak, összesen 20 fényalkotást megcsodálva.
Több helyszínen interaktív látványosságokkal találkozhattak, lehetőséget adva a látogatóknak, hogy maguk is az élmény aktív részeseivé váljanak: a Dzsáminál saját maguk fényenergiáját küldhették fel a kupola aranyló fénybolygójába, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban kézmozdulataikkal fényt varázsolhattak egy holografikus vászonra. Továbbra is nagy közönségkedvenc volt a Fényszőnyeg, ami immár két utcát borított be olyan hangulatosan, hogy a fesztiválozók sokszor az út közepén fekve fotózkodtak. A Fény Útja idén túllépett a belvároson és sikerrel debütált az új helyszínek között a Zsolnay Kulturális Negyed és környéke.

A rendezvényen nemzetközi és hazai fényművészek is bemutatkoztak, így igazi kulturális kavalkádot teremtettek Pécs szívében. A Kodály Központba egy japán művész álmodott lézer show-t, a Zsolnay Negyedben spanyol, a belvárosban francia alkotó munkájával találkozhattak, ami a sci-fi filmek világába repítette a látogatókat.

A fesztivál nemcsak fényélményeket kínált. Nappal utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal, fénybütyköldével, esténként koncertekkel, DJ szettekkel várták a látogatókat.

A hétvégén megtelt a város, nem volt szabad szálláshely, érkeztek látogatók többek között Marokkóból, Japánból, Kolumbiából is.

 

Forrás: ZSÖK