Tízmilliót gyűjöttek, s már van saját ultrahang-berendezés a pécsi gyemekonkológián

2020. december 19. szombat 18:20

Tízmilliót gyűjöttek, s már van saját ultrahang-berendezés a pécsi gyemekonkológián

Két éve indította el közösségi adománygyűjtő kampányát az Eurakvilo Alapítvány, amelynek célja egy saját ultrahang berendezés megvásárlása volt a pécsi gyermekonkológiai osztály részére. Sikerrel jártak.

 

 

- A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológia Osztálya a Dél-dunántúli régió gyermekonkológiai központja, ahova Somogy, Baranya, Tolna és Zala megyéből érkeznek gyermekek. Itt gyógyulnak a különféle onkológiai és hematológiai betegségekben szenvedő gyermekek. Évente 30-40 újonnan diagnosztizált gyermekkori malignus betegséggel találkozunk, ami az országos 250-300 beteg 10-15%-a.- mondja dr. Ottóffy Gábor osztályvezető egyetemi adjunktus, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

- Az ellátásuk során a társszakmák, radiológia, fül-orr-gégészet, sebészet, kardiológia, endokrinológia és egyéb területekkel való konzultáció, vizsgálatok elvégzése is napi szinten szükséges. Egyik kulcsfontosságú terület a radiológia, mivel a gyermekek daganatos elváltozásait és azok következményeit, szövődményeit gyakran kell képalkotó vizsgálatokkal ellenőriznünk, követnünk. Klinikánk sajátságos helyzete miatt a radiológiai vizsgálatok egy másik épületben történnek, ami miatt a kis betegeinket mindeddig szabadtéren kellett áttolni vagy átkísérni az ultrahang vizsgálóba - folytatta. - Az, hogy ez a beszerzés megvalósulhatott fantasztikus eredmény és hatalmas segítség a munkánk során. Köszönet érte mindenkinek!.

A 2011 óta működő Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány a szóban forgó gyermekonkológiai osztály széles körű támogatását választotta küldetésül, aminek egyik fő területe a diagnosztikai vizsgálatokat, kezeléseket segítő berendezések, eszközök beszerzése.

2018-ban az alapítvány elindította kampányát, hogy egy saját ultrahang berendezés kerülhessen a gyermekonkológiára. A gyűjtés számos magánszemélynek és cégnek köszönhetően 2020 végén sikeresen lezárult. A vásárlás végül egy, a pécsi gyermekonkológiát támogató helyi (Tölösi Péter Alapítvány) és két országos szervezet (Magyar Gyermekonkológiai Hálózat, SOS Leukémiás Gyermekekért Alapítvány) összefogásával tudott megvalósulni. A gyűjtés és az összefogás eredményeként a több, mint 10 millió forint értékű, Samsung Medison HS40-es készülék a napokban már megkezdhette küldetését az osztályon.

A jelen veszélyhelyzet adta korlátozások miatt ugyan az alapítvány hivatalos átadón nem tudja megköszönni a felajánlásokat, de ezúton is háláját fejezi ki mindenkinek, aki részt vett az adománygyűjtésben.

Támogatóik voltak: A vásárlásban részt vevő szervezetek:
PTE Sportiroda Magyar Gyermekonkológiai Hálózat
Zsiga Csaba (IronBike 2020) Tölösi Péter Alapítvány
Schullereh'Klar Kft SOS Leukémiás Gyermekekért Alapítvány
Adlab Pro Kft.
Belcat Bt.
Quartz Kft.
Weninger& Gere Kft.
Margitta-sziget 92 Kft.
Bóly Zrt.
Hauni Hungária Gépgyártó kft.
valamint körülbelül 300 magánszemély, futónagykövet, eseményszervező, vállalkozó

 

EQM