Tizenöt méter mély kútba esett egy idős ember Baranyában

2020. július 08. szerda 13:06

Tizenöt méter mély kútba esett egy idős ember Baranyában

Hála az állampolgárok segítségének, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat beavatkozásának, nem történt tragédia. 

 

 

Hétfőn délelőtt Kishajmáson egy - vendégségben tartózkodó - idős személy a családi ház kapualjában található hozzávetőleg 15 méter mély kútba zuhant.

A kiabálására felfigyeltek a szomszédok, akik leengedtek egy kötelet a kútba, amelyet a leesett személy magára kötött. Két szomszéd a kötél segítségével felszínen tartotta a kútba esett személyt, és bejelentették az esetet.

A Komlói Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Sásdi Katasztrófavédelmi Őrs tűzoltói mellett a mentőszolgálat szakemberi, a légimentő és a rendőrség egysége is a helyszínre vonult.

A tűzoltó egységek mentőkötéllel hármas mentőhurok alkalmazásával egy tűzoltót leengedtek a kútba, aki egy másik kötelet - szintén hármas hurokkal - rögzített a kútba zuhant személyen, akit ezt követően a tűzoltók a mentőszolgálat személyzetével közösen kiemeltek, majd a tűzoltót is felhúzták.

A tűzoltók ezt követően segítettek a mentőszolgálatnak a kútba esett személy mentőhelikopterhez szállításához. A légimentők az idős személyt a Pécsi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájára szállították. A mentőszolgálat a kútba esett személy tekintetében a helyszínen kihűlést és külső sérüléseket állapított meg.

Hála az állampolgárok gyors és hatékony segítségnyújtásának, valamint a tűzoltók és a mentők összehangol beavatkozásának nem történt tragédia.

A nyári időszakban is fokozottan figyeljünk a mély kutakra, a tulajdonosok gondoskodjanak azok megfelelő állapotáról, jól láthatóságáról és szükség esetén lezárásáról a súlyos következményekkel is járó balesetek elkerülése céljából.

Forrás: Katasztrófavédelem