Tizedikéig megkapják júliusi bérüket a pécsi Elcoteq dolgozói

2011. augusztus 02. kedd 11:06

Tizedikéig megkapják júliusi bérüket a pécsi Elcoteq dolgozói

A két hete bejelentett fizetésképtelenség, majd a bankszámlák zárolása miatt kérdésessé vált, időben hozzájutnak-e júliusi fizetésükhöz az Elcoteq pécsi egységének dolgozói. Bár a Messiásként várt kaliforniai befektetővel még nem vergődött zöld ágra az elektronikai vállalat, a szakszervezeti vezető nem látja annak akadályát, hogy tizedikén a munkások bankszámláján landoljon a fizetés. Tőle tudtuk meg azt is, még senkit sem rúgtak ki a nemrég bejelentett 680 fős leépítés kapcsán, és a dolgozók buszjáratán sem spórolnak. Dr. Krippl Zoltán jogi és kommunikációs igazgató viszont elérhetetlen.

Mint azt lapunk korábban megírta, fizetésképtelenségi eljárást kezdeményezett maga ellen az Elcoteq, miután a hitelezők zároltatták a cég bankszámláit, köztük a pécsi gyárét is. Az elektronikai óriásvállalat jövője a kaliforniai székhelyű Platinum Equity-n múlik, amely vállalat komoly összeget fektetne be. Novodárszky Béla, az Elcoteq Vasas Szakszervezetének titkára a Pécsi Újság érdeklődésére elmondta, a tárgyalások továbbra is zajlanak, ám hozzájuk nem jutott el konkrét információ a megbeszélések eredményéről.

Mindenesetre a termelés nem állt le a pécsi gyárban, az érdekképviseleti vezető szerint hasonló kapacitással működik az egység, mint a számlák zárolása előtt.

A csődközeli állapot miatt az üzem dolgozóinak júliusi fizetése is veszélybe került, ám úgy tűnik, időben utal a cég:

- Nem látom akadályát annak, hogy a dolgozók megkapják bérüket, így augusztus tizedike környékén minden bizonnyal bankszámlájukon lesz a pénz.

Kérdés, ki az, aki szeptemberi, esetleg októberi fizetésre is számíthat, az Elcoteq ugyanis nemrég 680 fős leépítést jelentett be a munkaügyi központnál.

- Az elbocsátások még nem kezdődtek el, folyamatosan zajlanak az egyeztetések, ennél többet egyelőre nem mondhatok. Annyi bizonyos, hogy 680 főnél nem küld el több dolgozót a cég.

Korábban felröppentek olyan hírek, mely szerint a munkásokat Pécsre szállító buszokon is spórolni szeretne a cég, ezért a közeljövőben csak heti négy alkalommal indítanának ilyen járatokat. Novodárszky szerint szó sincs erről.

- A szakszervezet nem értesült ilyen tervekről, úgy vélem, nincs alapja az erről szóló pletykáknak.

Szerettük volna megkérdezni dr. Krippl Zoltán jogi és kommunikációs igazgatót a pécsi gyár, és ezzel együtt a dolgozók jövőjéről, ám őt cikkünk megjelenéséig, többszöri megkeresésünk ellenére sem sikerült elérnünk.

Palotás P.