Interjú az Elcoteq-ről a szakszervezeti titkárral: csúszhatnak a fizetések

2011. július 19. kedd 20:51

Interjú az Elcoteq-ről a szakszervezeti titkárral: csúszhatnak a fizetések

Ahogy arról lapunk beszámolt, fizetésképtelenségi eljárást kezdeményezett maga ellen az eredetileg finn, de napjainkban már luxemburgi székhelyű Elcoteq, miután hitelezői zároltatták a cég bankszámláit. Novodárszky Béla szakszervezeti titkár a Pécsi Újság.hu-nak kedden délután azt mondta: egy kaliforniai cég korábban jelezte, hogy pénzt fektetne a vállalatba, a bankok tehát a lehető legrosszabbkor zárták le a számlákat, köztük a pécsi gyárét is. Az üzem egyelőre tovább működhet, de akár az is előfordulhat, hogy rövidesen nem kapják meg a bérüket a dolgozók. (Telefonos megkeresésünkre dr. Krippl Zoltán, a magyarországi leányvállalat jogi és kommunikációs igazgatója továbbra sem reagált.)

Az Egyesült Államokbeli (egészen pontosan kaliforniai) székhelyű Platinum Equity Novodárszky szerint nemrég bejelentette: befektetése révén megmenti a nehéz anyagi helyzetbe jutott Elcoteq-et. Úgy tűnt tehát, hogy rendeződik az elektronikai óriáscég helyzete, viszont a hitelezők türelme elfogyott és a napokban zároltatták a vállalat bankszámláit. Válaszul az Elcoteq fizetésképtelenségi eljárást kezdeményezett - a luxemburgi szabályozások ezt control management-nek hívják.

- Hogy ez a lépés az ottani jogrendben pontosan mit jelent, nem tudom megmondani. Annyi bizonyos, hogy magyarra lefordítva nem csődeljárásról van szó - mondta hírportálunknak Novodárszky Béla, az Elcoteq Vasas Szakszervezet titkára.

Szerinte a hitelező bankok váratlan lépésre szánták el magukat, ugyanis előzetesen nem jelezték szándékukat.

- Természetesen, ez a pécsi egységet is érinti. A gyár működése egyelőre biztosított, nem állt le a termelés, de az sajnos elképzelhető, hogy augusztusban nem kapnak fizetést a dolgozók - fogalmazott a szakszervezeti vezető, majd hozzátette: a zárolt bankszámlák miatt a beszállítók kifizetése is nehézkessé válhat.

A gyár sorsa azon múlik, hogy sikerül-e megállapodnia a kaliforniai Platinummal.

- Bízunk abban, hogy a hónap végéig aláírják a szerződést a felek, ezzel gyakorlatilag minden probléma megoldódna. Ellenkező esetben minden bizonnyal csődöt kell jelentenünk - fogalmazott Novodárszky.

A lehetséges következményekről Krippl Zoltánt, a cég jogi és kommunikációs igazgatóját is szerettük volna kérdezni, őt azonban cikkünk megjelenéséig nem tudtuk elérni.

Palotás P.