Szovjet katonai egyenruhában pózolt Simon Wintermans, a pécsi ellenzéki tüntetés szervezője

2018. május 11. péntek 16:49

Szovjet katonai egyenruhában pózolt Simon Wintermans, a pécsi ellenzéki tüntetés szervezője

Szovjet katonai egyenruhában pózol a Facebookon Simon Wintermans, a Pécsett anyák napján tartott ellenzéki tüntetés szervezője. Ennek kapcsán fejezték ki tiltakozásukat pénteken a Széchenyi téren az 56-os Szövetség Baranya megyei szervezete és a Recski Szövetség képviselői, valamint néhány egyetemista. Bocsánatkérést várnak, ha ez elmarad, feljelentést tesznek.

Weinhardt Béla, a Recski Szövetség képviselője mellett Czukor Antal, az 56-os szervezet megyei vezetője mondott rövid beszédet, amelyből kiderült, hogy nagyon felháborította őket a holland kereskedő fotója.

- Megbántva érezzük magunkat. Mi átélői és szenvedői voltunk a kommunista diktatúrának, bennünk az ilyen egyenruha rossz emléket ébreszt. Sokan mások is átélték ugyanezt, az ő leszármazottaik is hordják azokat a sebeket, amelyeket az ilyen egyenruhába öltözött emberek okoztak - fogalmazott.

Hozzátette, nem értik, hogy miként juthat el valaki odáig, hogy közszereplőként ilyen ruhát öltsön magára.

- Ha komolyan gondolta, akkor az a véleményünk, hogy bővíteni kellene történelmi ismereteit, ha pedig tréfának szánta, akkor szerintünk ezzel nem illik viccelni.

Jó néhány ifjú egyetemista sem rejtette véka alá rosszallását Wintermans fotója kapcsán. Egyikük, Vezér Tamás politológus hallgató szerint egyenesen vérlázító, hogy a holland katonai egyenruhában buzdít a közösségi oldalon a demokratikus úton megválasztott polgári kormány elleni megmozdulásokra.

- Nincs helye a magyar közéletben annak, aki bármilyen szélsőséges ideológia jelképei alatt neki nem tetsző médiatermékek ellehetetlenítéséét kívánja. Sem sarlóval és kalapáccsal, sem SS-jelvénnyel nem lehet a fennálló demokratikus intézmények lerombolására buzdítani. Ha most, amikor valaki katonai uniformisban vonul fel, és közszereplőként erre buzdít, csendben maradunk, akkor vajon csendben maradunk-e akkor is, amikor valaki egy másik időpontban egy másik helyszínen egy SS-egyenruhában tüntet politikai szereplőként?

A fiatal egyetemista bocsánatkérésre szólította fel Wintermanst, hogy kövesse meg a kommunista diktatúra és megszállás áldozatait és hozzátartozóit.

- Amennyiben ennek nem tesz eleget, hajlandóak leszünk feljelentést tenni ellene a Büntető törvénykönyv önkényuralmi jelképek használatáról szóló 335. paragrafusa alapján. Mi itt, Kovács Béla szülővárosában különösen érzékenyek vagyunk erre - zárta beszédét Vezér Tamás.

Természetesen kerestük Wintermanst is, azonban nem reagált hívásunkra.

 

H. L. B.