Szobor őrzi mától Baranya első díszpolgára, a kiváló lapszerkesztő, Báling József emlékét

2019. június 16. vasárnap 15:14

Szobor őrzi mától Baranya első díszpolgára, a kiváló lapszerkesztő, Báling József emlékét

Vasárnap avatták fel szülőfalujában, Fekeden Báling József egész alakos bronzszobrát a templomkertben. A Dunántúli Napló egykori főszerkesztő-helyettese 2005-ben elsőként nyerte el a Baranya Megye Díszpolgára címet, de kiérdemelte Pécs Kulturális Díját is. Egykori kollégái szerint minden idők legjobb szerkesztője volt.   

 

A vasárnapi szentmisét követően a templomkertben rendezett ünnepségen leplezték le Báling József egész alakos bronzszobrát.

- Tisztelői kezdeményezték a szobor felállítását - tájékoztatta korábban lapunkat Schmidt Zoltán, a Baranya Megyei Német Önkormányzat alelnöke. - Nyári Zsolt alkotását közösségi összefogás révén tudtuk elkészíttetni. Érdekesség, hogy a szoborhoz Laufer László, a Dunántúli Napló fotóriportere egyik fényképe szolgáltatta a mintát.

Báling József 1928-ban született. 1952 óta volt a Dunántúli Napló újságírója. A szerkesztőségben végzett szakmai munkája során előbb olvasószerkesztőként tette le névjegyét, de interjúk, riportsorozatok is ismertté tették. A nyolcvanas évektől főszerkesztő-helyettesként dolgozott, rövid ideig a lap megbízott főszerkesztője is volt. 

Kollégái szerint a Dunántúli Naplónál, és a baranyai újságírásban is talán minden idők legjobb szerkesztője volt.  

Következetes szigora ellenére kiváló emberi kapcsolatok jellemezték, gyakornokok, munkatársak sora fejlődött meghatározó újságíróvá irányítása alatt.

A hetvenes évek első felében kezdett a magyarországi németség kulturális és politikai ügyeivel foglalkozni, önzetlenül, társadalmi munkában. Hosszú éveken keresztül volt a Baranya Megyei Német Önkormányzat elnöke, a Német Önkormányzatok Országos Szövetségének kulturális alelnöke.

Jelentős sikerekre tekinthet vissza a magyarországi németek kulturális hagyományainak ápolásában. Munkájáért többször kitüntették. 2005-ben elsőként nyerte el a Baranya Megye Díszpolgára címet, de kiérdemelte Pécs Kulturális Díját is, több ízben méltatták újságírói, szerkesztői tevékenységét.

Három esztendeje érte halál.

 

EQM