Szétesőben a pécsi ellenzéki összefogás - Nem kizárt, hogy visszaléptetik a balliberális jelöltet

2019. szeptember 30. hétfő 17:59

Szétesőben a pécsi ellenzéki összefogás - Nem kizárt, hogy visszaléptetik a balliberális jelöltet

Lemondott sajtótájékoztató, egymás pártjainak félig nyilvános kibeszélése, a ráégett erődégetős jelző miatt is „balhés" polgármesterjelölt támogatása körüli erősödő bizonytalanság - ez jellemzi az ellenzéki összefogást röviddel a választások előtt Pécsett. Erősödhetnek az igények arra, hogy a csapnivaló közvélemény-kutatási adatok és a kaotikus állapotok miatt mégis meg kell állapodniuk az LMP-vel. 

 

 

 

Ahelyett, hogy a kormánypártokkal nem szimpatizáló pécsiek elvárásait szolgálnák erős, eltökélt és professzionális csapat benyomását keltve, az ellenzéki szivárványkoalíció résztvevői botladoznak, hibát hibára halmoznak, közben pedig menekülnek a sajtó nyilvánossága elől.

Balliberális pártok aktivistáitól lapunk megtudta, míg tavasszal és nyáron még nagy tétben fogadtak volna, hogy „simán eltakarítják a Fideszt Pécsről", ma már egyre nagyobb a bizonytalanság. Ezt mutatják azok a felmérések, is, amelyek szerint sokat romlott megítélésük nyár óta, s a korábbi biztos győzelem álmai szertefoszlottak.

Szerintük a tény, hogy az ellenzéki pártok közösen nem állnak ki a sajtó elé, vagy sajtótájékoztatót is le kell mondani, jól jelzi: számos különböző erő, érdek, véleménykülönbség feszíti, zilálja szét a pár hónapja még erősnek összefogást.

Igaz, ezzel együtt a szövetség az utóbbi időben jó néhány kommunikációs és politikai aknára is rászaladt.

Először akkor, amikor az LMP-t kihagyták az összefogásból, s a párt önálló indulás mellett döntött. Nem használt az sem, hogy Péterffy védelmében nem álltak ki, ölbe tett kézzel nézték, hogy a pécsi erőmű volt igazgatójára lassan teljesen ráég az „erdőégető" jelző.

 

Saját választóik egy része is elbizonytalanodott lapunk forrásai szerint akkor, amikor harcostársuknak nevezték és további támogatásukról biztosították Ágoston Andreát. Péterffy egyik legaktívabb támogatója, képviselőjelöltje a miniszterelnök halálán viccelődött egy őt sírgödörben ábrázoló képpel, valamint egy I. világháborús temetős fotón is poénkodott, összefüggésbe hozva a fejfákat a Fidesz szavazóival.

A Demokratikus Koalíció, a Gyurcsány-párt belső köreiből úgy értesültünk, hogy maga Gyurcsány Ferenc sem nézi jó szemmel azt, ami az „egyik holtbiztos győzelemmel kecsegtető városában történik", ezért pedig „lépni fog".

A várható forgatókönyvek között van forrásaink szerint, hogy várhatóan Gyurcsány pártjának nagyágyúit küldi Pécsre hamarosan rendet tenni, de az egyik aktivista szerint a kampány utolsó napjaiban maga a volt miniszterelnök is eljön fórumozni, tüzelni a választókat, hogy „vissza tudja venni Pécset".

Akárhogy is lesz, az ellenzék másik része, az LMP ügyesen kihasználja a balliberálisoknál uralkodó káoszt. Abból, hogy balhék nélkül, csendben dolgoznak, a választásokon a tiszta előéletű és támadhatatlan Kóbor József profitálhat igazán.

Forrásaink szerint ugyanakkor még mindig erősek azok a vélemények is, hogy a közvélemény-kutatási adatok további romlása esetén nagy döntést hoznak. A vészforgatókönyv szerintük, hogy az utolsó pillanatban Gyurcsány javaslatára visszaléptethetik Péterffyt és a támadható, balhés képviselőjelölteket az LMP-s polgármesterjelölt és a zöldpárt néhány képviselőjelöltje javára.

Képünkön: amikor még szent volt a béke, közös sajtótájékoztatón a balliberális politikusok.

M. B.