Szépen gyarapodik a nemzeti park szürkemarha gulyája

2024. február 01. csütörtök 08:08

Szépen gyarapodik a nemzeti park szürkemarha gulyája

Ahogy a korábbi években már megszokhattuk, idén is megkezdődött a szürkemarha borjak születése a drávaszentesi állattartó telepen. Még csak tizenhat borjú jött világra, de számuk napról napra bővül, közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park.

 

 

A szilaj marhának is nevezett magyar szürke impozáns küllemével nemességet, erőt és szívósságot sugároz. Valódi hungarikum. A fajta jellegzetessége a hosszú szarv.

A tehenek általában ezüstszürkék , a bika daruszínű és „kormos", a borjak pirók színűek, 6-8 hónapos korukra válnak szürkévé. Az ivartalanított bikák - tinók, illetve ökrök - könnyen kezelhetők, ezért ezeket igavonásra használták. Az igénytelen és a kimondottan ridegtartást igénylő szürke marhákat évszázadokon keresztül lábon hajtották a nagy európai állatvásárokra.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szürkemarha gulyája a látványosság mellett fontos szerepet tölt be a Drávaszentesi rét természetvédelmi kezelésében. Legelésükkel hozzájárulnak a természetközeli gyepek, és az ott található életközösségek fenntartásához.

Az állatbemutató május 1-től várja az érdeklődőket, ahol a borjakon kívül szamarakkal, kecskékkel és rackajuhokkal ismerkedhetnek meg az ide látogatók.

 

Forrás: DDNP