Sikkasztás miatt börtönre ítéltek egy baranyai polgármestert

2019. szeptember 30. hétfő 14:39

Sikkasztás miatt börtönre ítéltek egy baranyai polgármestert

A Pécsi Járásbíróság hétfőn kihirdetett ítéletével  költségvetési csalás bűntettében, kétrendbeli sikkasztás bűntettében, folytatólagosan elkövetett számvitel rendje megsértése bűntettében és kétrendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek egy baranyai falu polgármesterét,  három társát pedig költségvetési csalás bűntettében, mint bűnsegédeket és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében, mint bűnsegédeket, a másodrendű vádlottat további, bűnsegédként elkövetett kétrendbeli sikkasztás bűntettében. 

 

 

Ezért az elsőrendű vádlottat 1 év 6 hónap, a másodrendű vádlottat 1 év, a harmadrendű vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre, a negyedrendű vádlottat 200.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság a másodrendű vádlott vonatkozásában a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, míg az elsőrendű és harmadrendű vádlottak a büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra.

A bíróság az elsőrendű vádlottal szemben 5.075.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A vádlott 2011. év óta egy dél-baranyai falu polgármestere. A község önkormányzata 2011. évben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumához 2011. évben beterjesztett pályázattal az önkormányzat 17 millió forint támogatást igényelt, a község alsó tagozatos iskolájának újraindítása címén. A támogatási szerződés megkötését követően a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére.

A megállapodás megkötésekor ezen gazdasági társaság nem létezett, azt utólagosan hozták létre valótlan tartalmú számlák létrehozására. A másodrendű vádlott cége nevében közel 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik kft-től is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát, melyek szerint a cégek az iskola felújításában részt vettek, ott munkát végeztek. A polgármester ezen számlákat a minisztériumhoz benyújtotta, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek.

Ezen számlák azonban valótlan tartalmúak voltak, ugyanis a munkákat már korábban, más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat korábban már igénybe vett állami támogatást.

A polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is kötött szerződést a kistérségi startmunka mintaprogramban való részvételről. Ezen pályázattal kapcsolatban a polgármester szintén benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított valótlan tartalmú számlákat, mely alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

A pályázatokon kívül a polgármester mintegy 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól mely vonatkozásában a másodrendű vádlott cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat helyezte az önkormányzat könyvelésébe. Ezen számlák földmunkákról, építési tevékenységről szólnak, mely munkákat azonban a másodrendű vádlott cége nem végezte el.

A polgármester által elkövetett bűncselekményekben a vádlott-társak bűnsegédként vettek részt.

Az ítélet ellen az ügyész az elsőrendű és harmadrendű vádlottak vonatkozásában jelentett be fellebbezést a büntetés súlyosítása, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében, a másodrendű és negyedrendű vádlottak vonatkozásában tudomásul vette az ítéletet.

Az ítélethirdetésen az elsőrendű vádlott nem volt jelen, a védője felmentés értekében jelentett be fellebbezést.

A másodrendű vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet, így az ő vonatkozásában az jogerőre emelkedett. A harmadrendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, a vádlott a felmentése érdekében, a védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében. A negyedrendű vádlott védője felmentés érdekében fellebbezett. A negyedrendű vádlott szintén nem volt jelent az ítélethirdetésen.

Az ítélet rendelkező részét a bíróság az elsőrendű és a negyedrendű vádlott részére kézbesítési és a fellebbezés bejelentésére fennálló határidő elteltét követően az iratokat a Pécsi Törvényszékhez felterjeszti felülbírálat érdekében a bejelentett fellebbezésekre figyelemmel.

Forrás: Pécsi Törvényszék