Segítséget kapnak a baranyai gazdák a károk enyhítéséhez

2019. június 24. hétfő 17:00

Segítséget kapnak a baranyai gazdák a károk enyhítéséhez

A szélsőséges időjárás jelentős károkat okoz a mezőgazdaságban is. Mivel Baranya agrármegye, a Baranya Megyei Kormányhivatal számára kiemelkedően fontos, hogy a kárenyhítési eljárások során hatékonyan segítse a gazdákat. 

 

 

A Baranya Megyei Kormányhivatalhoz az idei évben jégverés, felhőszakadás és viharkár miatt is érkezett már bejelentés a helyi gazdáktól. Az érintett területeken gyümölcsültetvények, kukorica, őszi kalászosok egyaránt előfordultak.

 

Amennyiben a gazdák bármilyen elemi káreseményt észlelnek, arról a Magyar Államkincstár online felületén tehetnek bejelentést a saját ügyfélkapujukon keresztül. Aki még nem rendelkezik ügyfélkapuval, az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak segítségét is kérheti.

A rövid időlefolyású káreseményekkel - jégesőkárral, tavaszi fagykárral, viharkárral, felhőszakadáskárral - kapcsolatban azok bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell megtenni a bejelentést. Azokban az esetekben (pl. téli fagykár vagy aszálykár esetében), amikor a hozamcsökkenés csak később vehető észre, a 15 napos határidő az észleléstől számít.

Fontos, hogy a károsodott területeken a betakarítás - a jogszabályi előírásnak megfelelően - a bejelentést követő 10. nap után kezdhető meg annak érdekében, hogy a hatóságnak elég idő álljon rendelkezésre az érintett parcellák szemlézésére. Néhány káresemény esetében lehetőség van helyszíni szemle nélkül, adminisztratív úton lefolytatni az ellenőrzést. Ilyenkor az elbírálásához szükséges adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja.

Abban az esetben, ha a hatóság a helyszíni vagy adminisztratív ellenőrzés során megállapítja, hogy a káresemény valóban bekövetkezett, és az általa okozott várható hozamcsökkenés meghaladja a 30 százalékos mértéket, a gazdálkodó a kárenyhítési év végén - adott év november 30-ig - jogosult kárenyhítő juttatás iránti igény benyújtására a Magyar Államkincstárhoz. A kárenyhítő juttatás igénybevételéhez a hatóságnak vizsgálnia kell azt is, hogy az igénylő esetében teljesült-e az érintett növénykultúra 15 százalékot meghaladó hozamérték csökkenése.

A kárenyhítő juttatás igényléséhez kapcsolódó hatósági eljárásról a Baranya Megyei Kormányhivatal, a juttatás kifizetésével kapcsolatosan a Magyar Államkincstár ad bővebb tájékoztatást.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal