Sasfiókát mentettek a nemzeti park munkatársai

2019. július 13. szombat 11:40

Sasfiókát mentettek a nemzeti park munkatársai

Az Iharosberény határában költő rétisas pár már kirepült, a fészkét elhagyó fiókáját kellett behozniuk. Látszólag egészségesnek tűnt, ám egy hétig tartó terepi megfigyelése során kiderült, hogy állandóan a talajon tartózkodik, valami oknál fogva nem képes felrepülni a fákra.

 

Kiderült, hogy nincs szárnytörése, sőt, semmiféle külsérelmi nyomot nem találtak rajta, viszont egy kicsit rendellenesen tartja, lógatja a bal szárnyát. 

Mindezek után a madarat azonnal bevitték Drávaszentesre a Dráva Kapu Bemutatóközponthoz, ahol megfelelő röpde áll rendelkezésre ahhoz, hogy a rétisas fiókát biztonságba helyezzék, megfigyelhessék. További megfigyeléséről, esetlegesen szükségessé váló kezeléséről gondoskodnak. Utóbbi esetben a madarat külön e céllal fenntartott, sérült madarak ellátásával foglalkozó helyre szállítják.

Az idén a Nyugat-Dráva Tájegységben költő 11 pár rétisas költési eredményei rosszak voltak, mindössze 4 pár esetében volt sikeres a költés.

Fontos tehát, hogy a menthető fiókákat megpróbálják egészségesen visszajuttatni élőhelyükre, így is segítve fennmaradásukat.

Forrás: DDNP - Fotó: Zöldvári Ákos