Rekord: több mint nyolcvenezer látogató volt kíváncsi a Zsolnay Fényfesztiválra

2019. július 01. hétfő 18:00

Rekord: több mint nyolcvenezer látogató volt kíváncsi a Zsolnay Fényfesztiválra

Elképesztő sikert aratott a 4. alkalommal megrendezett Zsolnay Fényfesztivál Pécsett, június 27-30. között. Több mint 80 ezer látogató csodálta meg a különböző fényalkotásokat, koncerteket és utcaművészeti produkciókat. A világ minden tájáról érkező fényfestők versenyén olasz győzelem született. 

 

 

A Zsolnay Fényfesztivál az ország első és egyetlen fényfesztiváljaként olyan páratlan élményt kínált idén is, ami kiemelkedő a Magyarországon megszokott nyári fesztiválok palettáján.

Vasárnap éjjel hirdették ki a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny győzteseit.

A döntőbe jutott 10 versenyző a Székesegyház homlokzatát keltette életre 3 dimenziós fényfestéssel. A versenyt több tízezren követték figyelemmel a helyszínen, az első helyen Michele Pusceddu végzett Olaszországból, így ő kap meghívást a világ legjobbjaiból álló Győztesek Ligájára, a szeptemberi iMapp Bukarest fényfestőversenyre. A nézők véleménye egyezett a szakmai zsűriével, így a közönségdíjat is ő kapta. A második díjat a kínai Toopfire nyerte, a harmadik helyen a német ruestungsschmie.de csapata végzett.

Az új helyszínekkel bővült, közel 30 állomáson végigvezető Fény Útja esténként káprázatos fantáziavilággá varázsolta Pécs belvárosát szemkápráztató fényfestésekkel és fényinstallációkkal. Nappal sem unatkoztak a látogatók: újcirkuszi előadások, kreatív foglalkozások és koncertek kínáltak maradandó élményt. Közel ezren készítettek saját kezűleg világító díszeket, ékszereket a Fénybütyködében, és több száz bátor jelentkező sajátította el a zsonglőrködés alapjait.

- Turisztikailag sikerült elérnünk a maximumot: a hétvégén nem volt szabad szállás Pécsett, a fesztivál alatt megtelt a teljes belváros, telt házzal zajlottak a programok és a közösségi média tele van a látogatók Fényfesztiválos fotóival, élményeivel. Minden visszajelzés azt mutatja, hogy valóban Pécs a nyár fénypontja - számolt be Vincze Balázs, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

A régión kívül rengeteg látogató érkezett Budapestről és a Dél-Alföldről, de sok külföldi vendég is ellátogatott a fesztiválra.

 

Forrás: ZSÖK