Rangos elismerésekben részesültek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai

2020. július 16. csütörtök 11:45

Rangos elismerésekben részesültek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai

Az Agrárminisztérium hétfőn megtartott ünnepségén a Föld Napja alkalmából szakmai díjakat vehettek át azok, akik a természetvédelem területén különösen kiemelkedő tevékenységet folytattak, kimagasló eredményeket értek el. 

 

2020-ban a Pro Natura Díj Bizottság elektronikus szavazása alapján javaslatot terjesztett fel Dr. Nagy István agrárminiszternek. Idén 4 Pro Natura díj, 10 Pro Natura Emlékplakett és 24 Miniszteri Elismerő Oklevél adományozása történt meg. Az átadást a járványügyi helyzet miatt nem a Föld Napján, hanem július 13-án tartották meg a Pesti Vigadóban.

Dr. Nagy István agrárminiszter Pro Natura Díjat adományozott Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója részére, a szervezet vezetőjeként több évtized óta végzett munkájáért, a sikeresen megvalósított természetvédelmi célú fejlesztéseknek köszönhetően elért eredmények elismeréseként.

A Pro Natura Díj a legrangosabb szakmai elismerés, amelyet 1974-ben alapított az Országos Természetvédelmi Hivatal elnöke.

Závoczky Szabolcs a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnál kezdte szakmai tevékenységét ökológiai szakfelügyelőként. Ezt követően az Élővilágvédelmi Osztály vezetőjeként, majd természetvédelmi igazgatóhelyettesként dolgozott. 2007 januárjától a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójaként nagy szakmai felkészültséggel, gyakorlatiasan, együttműködve más szervezetekkel irányítja a természetvédelmi szakmai munkát.

Elismerésre méltó az a tevékenysége, mellyel hozzájárult ahhoz, hogy a természetvédelem egyre jelentősebb szerepet kap a Dél-Dunántúli térségfejlesztésében, illetve javuljon a természetvédelmi szemlélet. Irányításával számos ökoturisztikai fejlesztés (látogatóközpontok, bemutatóhelyek, tanösvények) és gyakorlati természetvédelmi beruházások (élőhelyrekonstukciók, fajmegőrzések) valósultak meg a Dél-Dunántúlon.

Szendi József, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság őrkerület vezetője, a tolna-baranyai sváb juh génmegőrző állományának kialakításában végzett lelkiismeretes és magas szakmai színvonalú munkájáért, a nagydorogi Cikta Major őshonos állattartó telep irányításáért Pro Natura Emlékplakettet kapott.

Schulcz Andrea, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai referense, az ökoturisztikai kínálat kialakításában, fenntartásában és népszerűsítésében, továbbá a Dráva Kapu Bemutatóközpont működtetésében végzett magas színvonalú munkájáért Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott.

Forrás: DDNP