Prímán vette az akadályokat a pécsi utakon a vadonatúj elektromos autóbusz

2019. szeptember 07. szombat 11:52

Prímán vette az akadályokat a pécsi utakon a vadonatúj elektromos autóbusz

Egy héten keresztül tesztelhették a pécsiek azt az elektromos meghajtású autóbuszt, amely hamarosan - kilenc másik társával együtt - a helyi közösségi közlekedés mindennapi résztvevője lesz.


Az Uránvárosban tartott bányásznapi ünnepen próbálhatták ki először a pécsiek a Magyarországon gyártott, kínai fejlesztésű elektromos autóbuszt, amelyből összesen tíz darabot vásárolt a város.

A beszerzés révén a helyi közösségi közlekedés a mostaninál környezetbarátabb - és nem utolsósorban költségtakarékosabb - módon működik majd, a BYD nevű cég Pécsre érkező járművei ugyanis nulla károsanyag-kibocsátással üzemelnek. A hatvan fő befogadására alkalmas, 12 méter hosszú, légkondicionálóval is felszerelt autóbuszok egy töltéssel nagyjából háromszáz kilométert képesek megtenni a városi forgalomban.

Az összes buszt elektromosra cserélnék

A pécsi városvezetés célja, hogy a rövidesen Pécsre érkező e-buszok mellett újabb környezetbarát járműveket vásároljanak az elkövetkezendő években. A hosszabb távú elképzelés szerint a helyi közösségi közlekedésben kizárólag elektromos meghajtású buszok szállítják majd az utasokat. A beruházásnak köszönhetően a városban tapasztalható zaj- és környezetszennyezés jelentősen csökkenne.

Mint azt a pécsi önkormányzattól lapunk munkatársa megtudta, a busz menetrendjét a szakemberek úgy állították össze, hogy azt a lehető legtöbb viszonylaton, útvonalon kipróbálhassák. Hozzátették: így nyerhettek ugyanis pontos forgalmi és műszaki információkat.

A csütörtökön zárult tesztidőszakban az autóbusz jellemzően a Főpályaudvarról induló mecsekoldali járatokon közlekedett, de a város kelet-nyugati tengelyét érintő, és attól északi irányba található végállomásokhoz is szállított utasokat.

A tapasztalatok összességében pozitívak. Az utasok többségének nemcsak a jármű modern kinézete tetszett, de praktikusnak találták a belső elrendezést, illetve kényelmesnek mondták az üléseket is. Többen kiemelték, hogy az elektromos meghajtásnak köszönhetően rendkívül csendes a működése. Műszaki szempontból szintén teljesítette a feladatot az e-busz, hiszen a könnyűnek aligha mondható mecseki szerpentineken is gond nélkül kapaszkodott fel.

A tervek szerint mind a tíz elektromos jármű 2020 első negyedévében áll forgalomba a Tüke Busz Zrt. flottájában. Az üzemeltetésükhöz, karbantartásukhoz és töltésükhöz szükséges szervizállomás már elkészült a Tüskésréti úton.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva