Politikai megbízottak érkeznek Pécsre: a momentumos Nemes Balázs és Gyurcsány volt államtitkára

2019. november 13. szerda 16:00

Politikai megbízottak érkeznek Pécsre: a momentumos Nemes Balázs és Gyurcsány volt államtitkára

Nemes Balázs, a Momentum egyik alapítóját, jelenlegi szóvivőjét innovációs biztosnak nevezhetik ki a csütörtöki pécsi közgyűlésen (a poszt betöltése havi több mint félmillió forinttal jár). A szocialisták idején a jutalombotrányban milliókat felmarkoló Kunszt Márta civilügyi tanácsnoknak tehetik meg, havi 209 ezer forintért. A pécsi Fidesz-frakció szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott az is, a lemondott Vári Attila helyére a PSN Zrt. vezetőjének Török Ottót - az egykori Gyurcsány-kormány sport-szakállamtitkárát - javasolja a városvezetés. A Fidesz szerint politikai megbízottak érkeznek Pécsre.


Utcakővel "picit durva" megdobálni őket, de ételmaradékkal rendben van, mert az belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. Pláne, ha tojásról, záptojásról vagy vajsavval töltött tojásról van szó - mondta ezt nem is olyan régen Nemes Balázs (képünkön) a Momentum szóvivője - ahogy ő fogalmazott - a „buzikról". Nemes azt is mondta, hogy Magyarországon nincsen antiszemitizmus, de igény lenne rá.

A neonáci kijelentések után később balliberálissá átvedlett momentumos politikus egy tavalyi tüntetésen sem bírt magával, akkor ugyanis arról beszélt, hogy „csak az erőszak maradt az eszközünk". Nemes ráadásul felmászott az egyik legnagyobb magyar, Kossuth Lajos pécsi szobrára, mondván, „ez még belefér".

Nemes most úgy tűnik, benyújtotta a számlát Péterffy Attilának: innovációs biztos lehet potom havi bruttó 514.800 forintért, vagyis a ciklus végéig csaknem 30 milliót vághat zsebre.

Ezért az összegért neki - a papír szerint - az lesz a feladata, hogy „okosváros megoldásokat térképezzen fel" külföldi és belföldi utazásaival, „más városokkal" való együttműködést készítsen elő, vagy éppen felmérje Pécs testvér- és partnervárosi hálózatát - ez utóbbi információ ugyanakkor a város honlapján, valamint hírportálján és a Wikipédián is megtalálható.

Ennél azonban súlyosabb, hogy a Lenin-fiúkat idéző, erőszakos kijelentéseiről ismert, másokat erőszakra buzdító és erőszakról ábrándozó momentumost a pécsi gyerekek közé eresztenék a balliberálisok. Nemes feladata ugyanis „a gimnáziumi és egyetemi diákélet fejlesztése, a városi diákközösség kialakulásának elősegítése" is lenne.

Nemes Balázs munkatársunknak azt mondta, valóban őt kérték fel innovációs biztosnak. Megtudtuk, a feladatai közé tartozik majd többek közt a diákpolgármesterről szóló kampányígéret megvalósítása, illetve a városi tanulók képviseletének szervezése.

A momentumos politikusnál rákérdeztünk a díjazásra is, ám ezzel kapcsolatban nem tudott információt adni, mondván, még nem ismert számára, hogy mennyit kap a tisztség betöltéséért. Ugyanakkor az elfogadás előtt álló új Szervezeti és Működési Szabályzatban (SZMSZ) az olvasható, hogy az innovációs biztos havi tiszteletdíja 514.800 forint.

Korábban az alpolgármesteri poszt várományosaként emlegetett DK-s Kunszt Márta sem marad feladat nélkül.  A „civil kapcsolatok tanácsnoka" lesz, aminek köszönhetően leesik még neki havonta bruttó 209 ezer forintnyi közpénz a képviselői fizetése mellé. Így havi 474 ezer forintnyi közpénzt tehet zsebre.

A DK-s politikus a leendő feladatairól lapunknak úgy nyilatkozott, a civil szervezetek és a pécsi önkormányzat kapcsolatépítését segíti majd. Megerősítette, az SZMSZ szerint tanácsnokként - akárcsak a bizottsági elnököknek - havi bruttó 209 ezer forint lesz a díjazása.

Számításaink szerint a két politikus - ha közgyűlés is rábólint - összesen havi bruttó 723 ezret kap, ami 5 év alatt 43,4 millió forint kiadást jelent Pécsnek a különböző járulékokon kívül, amit még ezen felül az önkormányzatnak kell állnia.

Nemes Balázs és Kunszt Márta helyzetbe hozása kapcsán Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője és Kővári János, az ÖPE képviselője tartott sajtótájékoztatót szerdán a városházán.

- Ezek a pozíciók  zagyva, furán összetett hatáskörök és nyilvánvalóan kreált pozíciók politikai személyeknek. Úgy látszik, Pécset is elérte a hullám, azokon a településeken, ahol balliberális vezetés jött létre, megindult a politikai kinevezettek helyzetbe hozása - fogalmazott Csizmadia Péter.

Nemes Balázsról szólva azt mondta, "különösen ifjúsági ügyekben kártékony a személye, hiszen évekkel ezelőtt homofób, antiszemita, cigányellenes megnyilvánulásai voltak, a fővárosban több botrányos tüntetést szervezett.

- Ahogy a Momentum begyújtotta a rakétákat, úgy a Demokratikus Koalíció is. Nekik egy alpolgármesteri pozíció is kevés volt, pécsi elnökük, Kunszt Márta ezentúl civil tanácsnoki feladatokat látna el - vélekedett Kővári János.

- Nálunk külön bizottság foglalkozott a civil ügyekkel, szakemberekkel, kurátorokkal, civil pályázatokkal. Most a civil szervezetek a DK-s Kunszt Mártán keresztül juthatnak majd különféle lehetőségekhez, ez egy erős politikai nyomásgyakorlást jelent.

Végül egy nem hivatalos információról is beszámolt Kővári János: a lemondott Vári Attila helyére, a PSN Zrt. vezetőjének Török Ottót javasolja a városvezetés.

- Egy újabb ember jelenhet meg Pécsen a volt Gyurcsány-kormányból, ő ugyanis akkor a sportszak-államtitkári feladatokat látta el. Nyilvánvalóan pártpolitikai alapú tisztogatás zajlik, amikor egy város éppen elkezdene felkapaszkodni a fejlődés útján, minden ilyen hatalmi törekvés életveszélyes - tette hozzá.

 

 

M. B. - P. P. - Fotó: Dittrich Éva (archív)