Pinczehelyi Sándor a friss Tüke-díjas, Balogh Ádám vehette át elsőként az Ifjúsági Tüke-díjat - Képgaléria!

2018. január 21. vasárnap 21:47

Pinczehelyi Sándor a friss Tüke-díjas, Balogh Ádám vehette át elsőként az Ifjúsági Tüke-díjat - Képgaléria!

Vasárnap este a Dóm Kőtárban adták át a Tüke-díjat. A Tüke Alapítvány a pécsi polgárok ajánlásának figyelembe vételével úgy döntött, idén Pinczehelyi Sándor képzőművész kapja a rangos elismerést. A most először átadott Ifjúsági Tüke-díjat Balogh Ádám zongoraművésznek ítélték. A Nevelők Háza Egyesület és a 20 éve általa működtetett Civil Közösségek Háza korábbi és jelenlegi munkatársai számára elismerő oklevelet és emlékérmet adományozott az alapítvány. 

Immár tizenötödik alkalommal adták át Pécsett vasárnap a Tüke-díjat.

Délután a Pécsi Székesegyházban ünnepi misét tartottak, majd este a Dóm Kőtárban folyatódott az ünnepség. 

A 2017-ben a kuratórium által alapított Ifjúsági Tüke-díjat Balogh Ádám zongoraművésznek, az új nemzedék zongorista tehetségének adományozta a kuratórium. A díjat a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnökétől Habsburg György és Kerényi János, az alapítvány elnöke adta át.

A fotóra kattintva megtekintheti képgalériánkat:


Balogh Ádám 1997-ben született Pécsett. Hétévesen kezdett zongorázni a kiváló zenetanárnő, Megyimoreczné Schmidt Ildikó tanárnőnél.12 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályába.
Számos hazai és nemzetközi verseny győztese, fődíjasa. Legszebb eredményeit a közelmúltban érte el. Az amerikai Cooper Nemzetközi Zongoraversenyen döntőbe jutott, és az egyik legrangosabb, Texasban megrendezett zongoraverseny, a Cliburn Junior kategóriában pedig különdíjjalgazdagodhatott. 2017 márciusában, New Yorkban a Világkörüli Bemutatkozó Meghallgatás nevű versenyen vett részt, ahol bejutott a háromfős döntőbe.

Zenei sikerei mellett 2016.-ban végzős gimnazistaként a Pécsi Árpád Fejedelem gimnázium legrangosabb díját, az Árpád díjat vehette át. 2017. októberében Junior Prima díjjal jutalmazták kimagasló zenei munkásságát.

A Tüke-díjat az alapítvány vezetőitől Pinczehelyi Sándor képzőművész vehette át.
A számos állami és művészeti elismerés birtokosa a Pécsi Művészeti Gimnáziumban érettségizett, majd a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-rajz szakán tanári oklevelet szerzett.

A 1970-es években a képzőművészeti életben nagy robbanást hozó Pécsi Műhely egyik alapító tagja.

1977 augusztusától kinevezték a Pécsi Galéria igazgatójává. A galéria profilját ő alakította ki azzal a céllal, hogy a legfrissebb hazai és külföldi kortárs művészetet mutathassa be.

2000-től Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán egyetemi docens, ahol festészetet és tervezőgrafikát oktatott. Öt évig volt a Vizuális Művészeti Intézet igazgatója.
Munkája mellett folyamatos alkotótevékenységet végzett, művei Magyarország és Kelet-Európa ikonikus művei lettek.

A magyar művészet legfontosabb hazai és külföldi kiállításain szerepelt alkotásaival. Műveit számos magyar, európai, amerikai és Japán köz -és magángyűjtemény őrzi.
Életpályáját szemléletesen mutatja be Kovalovszky Márta a Pinczehelyi Sándorról szóló könyvben, melyben a művész szabad és játékos gondolkodását, vizuális ötletességét, az eredendően grafikus fegyelmet és a háttérben bujkáló irónia árnyékát emeli ki a művész hosszú és változatos időszakot átölelő munkásságában. Művei jellegzetes dokumentumai mindannak, ami az utolsó négy évtized hazai életében és művészetében történt.

Pinczehelyi Sándor Pécs képzőművészeti életének közel 50 éve nemcsak résztvevője,hanem aktív alakítója.

Megmentette osztálytársa életét

Az ünnepségen elismerő emlékérmet vehetett át Pozsonecz Mária Dorothea, aki 2016 márciusában a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban újraélesztette osztálytársát, akinek rosszullét következtében leállt a szívműködése. Lélekjelenléte, bátor, gyors és határozott, az egészségügyi szakma irányelveinek betartásával történő, szakszerű beavatkozása visszahozta az életbe osztálytársát.
Az elsősegélynyújtás legfontosabb teendőit, Dr. Sárdi Ferenc mentőorvos szakkörén, az iskolában sajátította el. Büszkék lehetünk, az azóta már orvostanhallgató, Pozsonec Mária Dorothea bátorságról, lélekjelenlétről tanúskodó, másoknak is példát mutató, tevékenységére.

A Nevelők Háza Egyesület és a 20 éve általa működtetett Civil Közösségek Háza korábbi és jelenlegi munkatársai számára elismerő oklevelet és emlékérmet adományozott az alapítvány.

A méltatásban elhangzott, hogy a polgárosodási folyamatban negyed százada eredményesen segítik a civil szervezetek és öntevékeny közösségek zökkenőmentes társadalmi beágyazódását. Munkájuk bővíti a kulturális teret, az értékek bemutatásával és fenntartásával lehetővé teszik a polgárság sokirányú tájékozódását, a civil szerveződések, öntevékeny közösségek és az egyéni alkotók területi felzárkózását.

A kuratórium áttekintette az elmúlt öt esztendőben Tüke-díjra, az akkori díjazottakon kívül a polgárság által jelentős támogatói javaslatot kapott személyeket, és úgy határozott, hogy a 15 éves jubileum alkalmával hét személyt részesít elismerésben.

Tüke Emlékérem elismerésben részesült:

Iványi Dalma sportoló, sportvezető: több mint húsz éves, magas szintű sportolói pályafutása során, Pécs városához kötődő hűsége, a kosárlabdát szerető közönségnek, hazai és nemzetközi szinten is felejthetetlen élményt nyújtó, nagy népszerűségnek örvendő tevékenysége, valamint a nevéhez, fanatizmusához köthető, a csapat által elért 10 bajnoki aranyérem, 8 kupagyőzelem, 2 Euroliga bronz érem sikerhez tartozó teljesítménye elismeréséért, a sport iránt tanúsított alázatáért.

Dr. Bödő László sporttörténész: munkássága során Baranya megye és Pécs minőségi és tömegsport tevékenységének folyamatos fejlesztésében tanúsított színvonalas, áldozatos tevékenységéért, a térség sporttörténetének másokkal együtt és önállóan, több könyvben történő hiteles feldolgozásáért, továbbá a 2002-ben megnyitott sporttörténeti gyűjtemény létrehozásában való aktív közreműködéséért.
Az elismerés életpálya elismerésként is szolgál a pécsi „tükék" részéről.

Kleisz József cégalapító, cégtulajdonos: szakértelmével, újító, vállalkozás szervező tevékenységével megteremtette annak az alapjait, hogy ma a MATRÓ Kft. a Dél- Dunántúl meghatározó, több mint 300 főt foglalkoztató középvállalkozásává válhasson. Személyére a kezdetektől jellemző volt az innovatív gondolkodás, a szakma iránti elkötelezettség, az érdeklődés, a fejlődésre való igény.

Morvay Imre Pio atya, irgalmas rendi szerzetes: a pécsi ételládák mozgalom elindításáért és működtetéséért, az utcán élő hajléktalanok, a nehéz helyzetben lévő emberek és családok, elkötelezettségen alapuló, önkéntes segítését, nap, mint nap bizonyító, példamutató tevékenységéért, amellyel az egyház gondoskodásának jó hírét adja át a rászorulóknak.

Nagy Emil: több, mint 35 éve vesz részt aktívan a lakásszövetkezeti mozgalomban, mint a Jókai lakásszövetkezet 12000 lakás közösségének elnöke és 27 éve az 1990-ben létrejött Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetsége elnöke.
Munkássága során érdemeket szerzett a vezetés és a tagság közötti kapcsolat élőbbé tételében, különösen a vállalkozási szellem elfogadtatására.

Pintér László nyugdíjas könyvtárigazgató: Csorba Győző Kossuth díjas pécsi költő halála óta aktív és lelkes tevékenységével, Csorba emléke iránti hűséggel, folyamatosan gondozza a ma is mértéket jelentő írói hagyatékot. Nem engedi feledésbe merülni a költő emlékét, és elősegíti, hogy a mai fiatalnemzedék is megismerhesse a költő életművét, ugyanakkor pozitív szakmai és emberipéldakép állhasson a Pécsiek előtt. A pécsi „tükék" a közelmúltban lezajlott Csorba Emlékév sokszínű eseményeinek megvalósításáért is díjazták Csorba szellemiörökségének istápolóját.

Dr. Szántó Zalán sebész, egyetemi adjunktus: Az általa kifejlesztett okos telefonos alkalmazással a világon egyedül álló módon lehet elvégezni a tüdődaganat kockázatának felmérését, a tüdődaganat korai stádiumban való felismerését. Ezáltal kulcslyuksebészeti megoldásokkal, kisebb megterhelésű műtétek elvégzésére nyílik lehetőség. Az alkalmazáshoz tartozó kérdőív kitöltésével világosan kideríthető, hogy az érintett személy a tüdőrák kockázata szempontjából mennyire veszélyeztetett. Magyarországon már több ezer ember töltötte le az applikációt. A világon Kínától Braziliáig sok országban használják.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva