Péterffy Attila válaszra sem méltatja a kilakoltatástól félő Lánc utcai családokat

2021. május 04. kedd 18:40

Péterffy Attila válaszra sem méltatja a kilakoltatástól félő Lánc utcai családokat

Továbbra is teljes a bizonytalanság a hírhedt Lánc utcai házban élők körében, akik nem tudják, hogy mikor kezdődhetnek a kilakoltatások. Miután a pécsi önkormányzat és az egyik városi cég egy-egy munkatársa hetekkel ezelőtt az épületben jártak, a lakók levelet írtak Péterffy Attila polgármesternek, választ azonban nem kaptak. Húsz család és több mint harminc gyerek sorsáról van szó.


Mint arról korábban beszámoltunk, április közepén a pécsi önkormányzat és a város egyik cégének, a Pécsi Ellátó Központnak (PEK) egy-egy munkatársa járta végig a Lánc utcai bérlakásokat - állítólag az egyik roma sportegyesület két tagjával megerősítve. A lakók elmondása szerint az összes családhoz bekopogtak, és felszólították őket, hogy rövid időn belül hagyják el az ingatlanokat. Pár nappal később aztán a rendőrséggel közösen ellenőriztek.

A városháza azt közölte, „adategyeztetés" zajlott annak érdekében, hogy „tisztán lássák a bérlők helyzetét". A korábban a pécsi balliberális vezetéssel jó viszonyt ápoló A Város Mindenkié Pécs csoport azonban hazugsággal vádolta meg az önkormányzatot.

Tény, hogy a lakók többsége illegálisan költözött be az önkormányzati ingatlanokba, és több százezer, illetve milliós tartozásokat halmoztak fel. Ennek ellenére a házban élők szerint nem szóbeli fenyegetéssel és félelemkeltéssel, hanem a hivatalos utat betartva kellene rendezni az ügyet.

A házban élő egyik hölgy, aki a nevét nem szeretné vállalni, munkatársunknak úgy fogalmazott, a lakók rendezni akarják a helyzetüket. Hozzátette, amióta ismét téma az esetleges kilakoltatásuk, számos esetben kapott rosszalló megjegyzést.

Az áprilisi esetet követően a családok levelet írtak Péterffy Attila polgármesternek az üggyel kapcsolatban, válasz azonban nem érkezett. Szintén nem kaptak hivatalos, írásbeli értesítést arról, hogy mit tervez az ingatlanokkal a pécsi önkormányzat. A lapunknak nyilatkozó hölgy szerint emiatt továbbra is teljes a bizonytalanság, a családok attól félnek, bármelyik pillanatban elkezdődhetnek a kilakoltatások.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)