Pénzt csinálnak a szemétből, külföldön értékesítik a Pécsett gyűjtött szelektív hulladékot

2018. május 09. szerda 09:04

Pénzt csinálnak a szemétből, külföldön értékesítik a Pécsett gyűjtött szelektív hulladékot

Tíz év alatt háromszorosára emelkedett városunkban a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége. Manapság már a szemét mintegy negyede külön válogatva jut el a Dél-Kom Nonprofit Kft.-hez. Mint megtudtuk, többek közt Lengyelországban, Ausztriában és Lettországban értékesítik a műanyagot, a papírt és a fémet.

A második helyen zárt Pécs egy országos felmérésben, amely azt vizsgálta, hol szelektálják az italos kartondobozokat arányaiban a legnagyobb részben.

- A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében szelektíven begyűjtött hulladékok tekintetében egyértelműen növekedés tapasztalható - vágott bele Erdős Réka, a feladatot ellátó Dél-Kom Nonprofit Kft. sajtófelelőse. - A gyűjtőszigetes és a házhoz menő rendszerben gyűjtjük be a papír-, a műanyag-, a fém-, az üveg- és a zöldhulladékot, illetve előre meghirdetett lomtalanítás keretében pedig a háztartásokban keletkező lomot - tette hozzá.

Kérdésünkre elmondta, tíz év alatt a szelektált hulladék mennyisége megháromszorozódott. A Mecsek-Dráva Program keretében a családi házakban élőknek kiosztott gyűjtők és az házhoz menő rendszer jelentős lökést adott: 2014-hez képest manapság négyszer annyi szemetet válogatnak külön a pécsiek.

A fémet is gyűjtik

Ugyan külön gyűjtőládája nincs a közterületeken, az egyre nagyobb mennyiségben felhasznált fém italos dobozokat is elhelyezhetjük az úgynevezett UFO-szigeteken, így azokat is újra felhasználhatják. A sörös vagy üdítős alumíniumot a műanyag, azaz a sárga gyűjtőbe dobhatjuk.

- A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében 2017 évben szelektíven begyűjtött hulladékok mennyisége 10.630 tonna volt (ez csaknem 132 darab V43-as mozdony tömegének felel meg - a szerk.), amely a teljes hulladékmennyiség negyedét teszi ki - tudtuk meg.

A kínai importtilalom miatt egyes műanyag hulladékok eladása nehézségekbe ütközik január óta, ám így is találnak piacot.

- A pécsi lakossági hasznosítható hulladékok Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország mellett már Lettország hulladékfeldolgozó vállalkozásaihoz is eljutnak. Újrapapírok, műanyag regranulátumok, alumínium italosdobozok, PET palackok, üvegek készülhetnek belőlük - sorolta Erdős Réka. - sorolta Erdős Réka.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)