Pécsnek gyorsabb Intercity kell!

2008. február 18. hétfő 21:46

Pécsnek gyorsabb Intercity kell!
Kérdés- és kérésözönt zúdított Bókay Endre pécsi szocialista országgyűlési képviselő Kákosy Csaba közlekedési miniszterre a minap. A politikus azt szeretné elérni, hogy két órára, vagy akár az alá csökkenhessen a menetidő a Pécs és Budapest között közlekedő Intercity járatok esetében.

„Látható, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen romlottak a vasúti közlekedés feltételei. Míg 1996-ban 2 óra 25 perces, addig ma már három órás menetidővel lehet csak elérni vasúton Budapestről Pécs városát. Mivel ez a helyzet véleményem szerint semmiképpen sem tartható, ráadásul Pécs Európa kulturális fővárosa lesz, levélben fordultam a miniszterhez" - mondja a Pécsi Újság.hu-nak Bókay Endre.

A szocialista képviselő levelében a menetidő csökkentésére tett intézkedéseket kéri számon a minisztertől, miközben az ügy fontosságát hangsúlyozza.

Kampányolásra mindig jó

A Pécs-Budapest IC ciklusról ciklusra az egyik legjobb kampánytémát jelenti. Hat éve Medgyessy Péter ígért 160-al száguldó vonatokat, 2006-ban pedig az azóta leköszönt gazdasági miniszter, Kóka János vizionált kétórás menetidőt. Ezzel szemben a kormány nemrégiben ezer milliárd forint értékű köz- és vasútfejlesztésekről döntött. Természetesen a pécsieket érintő vasúti modernizációra egy fillér sem jutott.

„Biztosítanunk kell a város gyors és kényelmes vasúti és közúti megközelítését, hiszen több százezer turistát várunk a rendezvényekre két év múlva" - mondja Bókay, aki hozzátette azt is: a menetidő növekedése részben a megálló helyek számának növekedése miatti.

„Az ideiglenes és állandó lassú jelek megszüntetésével, új motorvonatokkal viszont mérsékelni lehetne a menetidőt, miközben új IC kocsik forgalomba állításával a komfortszint is javulhatna 2010-ig" - véli Bókay.

A képviselő azt szeretné elérni, hogy két éven belül jelentősen, akár két óra alá csökkenjen a menetidő. „Sajnos ma ott tartunk, hogy sokan inkább autóval ingáznak a két város között, mert a vonat nem kellően gyors és kényelmes. Bízom benne, hogy érdekeinket képviselve jár majd el a közlekedési tárca a jövőben".

A miniszternek két héten belül válaszolnia kell Bókay kérdéseire, így kiderül, mire is számíthatunk a kormánytól az ügyben.

(Amint új információnk van, természetesen beszámolunk a fejleményekről.)

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva