Pécsi virológusok: heteken belül nőni fog a kórházi ápolásra szorulók száma

2020. szeptember 09. szerda 11:30

Pécsi virológusok: heteken belül nőni fog a kórházi ápolásra szorulók száma

A járvány hamarosan elérheti az idősebb korosztályt, négy-öt héten belül emelkedni fog a kórházi kezelésre szorulók, majd sajnos a halálos áldozatok száma is, írja a Virológia Pécs Facebook-oldal.

 

 

A floridai példa bejárta a világ szakmai közösségeit és a médiát, sajnálatos módon az ottani forgatókönyv ismétlődését látjuk Európa-szerte is. A második hullám eltérő természetét és ebből fakadóan eltérő forgatókönyvét már mi magunk is tapasztalhatjuk, de a floridai adatok is kellőképpen szemléltetik (különös figyelemmel a korcsoportok szerepére).

A lényege, hogy a mostani járványszakasz során a fertőzések többsége láthatóan a fiatal korosztályt érinti - emiatt a forgatókönyv - legalábbis a kórházi kezelések tekintetében kedvezőnek tűnhet. Sajnos a kép árnyaltabb és jóval összetettebb, ráadásul egyáltalán nem kecsegtet jó kimenetellel.

A fiatalok fokozott érintettségének egyszerre több oka van:
- tesztelési stratégia szélesítése (mára ismert tény, hogy a tünetmentesek/enyhe tünetesek szerepe óriási a járvány mozgatásában)
- az idősek elővigyázatosabbak
- a fiatalok körében terjed jobban (kevésbé elővigyázatosak, a mozgásmintázatuk segíti a terjedést stb.)

Más országokban megtapasztalt minta szerint tehát ez csupán a kezdet, és a következő szakaszban a fertőzési láncolatok terjedésével a fertőzések nagyobb számban érinthetik az idős korosztályt is. Kifejezetten fontos tehát most odafigyelni rájuk.

A kórházi kezelések száma ezért várhatóan nőni fog (4-5 hét csúszásban), ezt követően 2-4 héttel pedig a halálozási mutatók is.

Új mutáció? (nem)

Felmerült a média szövevényes útvesztőiben az esetleges új mutáns vírusok megjelenése és a fiatal korosztály ilyen alapokon történő érintettsége. Erre semmiféle tudományos bizonyíték, de utalás sincs. Amit Európában és hazánkban most látunk a vírus genetikai adatain (böngészhető: nextstrain.org), nem jelez olyan mutációt, amely bármilyen mértékben is köthető lenne gyakorlati változásokhoz.

Jön a tél, mi lesz? (nem tudjuk, de sejthető, hogy semmi jó)

Az már ismert tény, hogy a vírus kifejezetten jól terjed zárt, rosszul szellőző helyeken, ráadásul az aeroszolizált terjedés is alátámasztást nyert. Az emberek mozgásmintázata a hidegebb hónapokban a zárt terek felé, általános immunállapota és az a tény, hogy a jelenleg cirkuláló emberi koronavírusok majdnem mindegyike (Kivétel ez alól a MERS, ahol telejsen más folyamatok mozgatják az esetek megjelenését) szezonalitást mutat, erősen megkongatja a vészharangot.

A forgatókönyv végső kimenetele így főként rajtunk áll. A fent felsorolt hatások és folyamatok mindegyike tompítható megfelelő társadalmi odafigyeléssel. Most az utca emberén múlik, hogy mennyire engedi mélyre gyűrűzni a vírust a populáció különböző korcsoportjaiba vagy a krónikus betegséggel rendelkező emberekhez és később mekkora teher nehezedik majd a kórházakra, ezzel együtt pedig a mindennapi életünkre."

EQM