Pécsi kutatók felfedezései taposták ki a dr. David Julius Nobel-díjához vezető utat

2021. október 05. kedd 14:57

Pécsi kutatók felfedezései taposták ki a dr. David Julius Nobel-díjához vezető utat

Dr. Jancsó Miklós tanítványa, dr. Szolcsányi János, Széchenyi-díjas farmakológus, 1970-ben a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán (PTE ÁOK) folytatta kutatásait Kossuth-díjas mestere feleségével, dr. Jancsó Arankával. A fájdalomérző kapszaicin-receptor létezésének a koncepciója már a pécsi vizsgálatok eredménye, a cikket ezzel kapcsolatban 1977-ben közölték.   

 

 

Felesége halála után Szolcsányi professzor - amerikai, német és brit tanulmányutakat követően - továbbra is intenzíven dolgozott a PTE ÁOK Farmakológiai Intézetében, és munkatársaival számos, nemzetközileg is elismert felfedezést tett az érzőidegek élettanának, farmakológiájának a területén.

A most Nobel-díjat kapott dr. David Julius kutatásai is ezen alapulnak. Sikerült klónoznia a kapszaicin-receptort, ami utat nyitott az új típusú fájdalomcsillapítók fejlesztéséhez, melyek közvetlenül az érzőidegeken hatnak.


Szolcsányi Jánost is felterjesztették a díjra 2015-ben, David Juliussal együtt, akkor azonban még nem nekik ítélték oda.

Az idei sikereket a pécsi professzor már nem érhette meg, kutatásait azonban folytatják a tanítványai, a Pécsett alapított "Szolcsányi iskola" tagjai, akik több évtizeden át dolgoztak Szolcsányi Jánossal: dr. Pintér Erika, dr. Barthó Loránd, dr. Pethő Gábor és dr. Helyes Zsuzsanna.

Ők továbbra is szoros munkakapcsolatban vannak David Juliussal és munkatársaival, akik nagyrabecsüléssel nyilatkoznak a magyar kutatásokról.

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs