Pécsi Arcok - Danyi Gábor, a Bajnokok Ligája győztes kézilabdaedző

2013. november 22. péntek 19:46

Pécsi Arcok - Danyi Gábor, a Bajnokok Ligája győztes kézilabdaedző

Mindig jókedvűen, mosolyogva - ez jellemzi a győri kézilabdázókkal másodedzőként Bajnokok Ligáját nyert pécsi trénert, Danyi Gábort. Az életvidám sportember májusban eljutott eddigi pályafutása csúcsára. 


- 
Mindenkinek, így nekem is vannak kevésbé derűs pillanataim, de ezeken próbálok minél hamarabb túllépni, hogy a környezetem ne ezt lássa belőlem. Fontos, hogy meg tudjuk látni a jót a mindennapokban, ugyanis az apróságok nyújtotta örömök nélkül elég sivár lenne az ember élete. Ezért próbálom mindig szeretettel élni az életem, nem csak ellenni benne.

Kézilabdázóként végigjárta a szamárlétrát, mégis az edzői pályán érzi inkább otthon magát. Pécsen végezte az egyetemet, közben játékos-edzőként szerződött a PEAC-hoz.

- 1987-ig dolgoztam és játszottam a PEAC-nál, majd egy sajnálatos sérülés következtében befejeződött a játékos pályafutásom. Edzőként tértem vissza a pályára Szigetváron. A férfi másodosztályú csapatot irányítottam három évig, aztán nagy váltás következett az életemben.

27 évesen került az első osztályú női kézilabda csapat élére. Nem jellemző ilyen fiatal szakvezető a női mezőnyben.

- Hamar bedobtak a mélyvízbe, pár játékos még idősebb is volt nálam, ezért az elején kicsit megilletődve kezdtem. Aztán belejöttem és szép sikereket értünk el együtt. Itt dolgoztam először nőkkel, azóta már ifjúsági szinten is foglalkoztam velük. Úgy gondolom megbízhatóbbak a sportban, mint a férfiak, viszont genetikai okokból az erőnlétükből adódóan a férfiak szakmailag nagyobb kihívást jelenthetnek. Mindkét nem képviselőivel szeretek dolgozni, de egy biztos, két más világról van szó.

A női első osztály után a férfiakkal is megtapasztalhatta az NB1 hangulatát. 

- 2008-ban kerültem a férfi kézilabda csapat élére Pécsen. Megnyertük az NB1/b-t így a legjobbak között játszhattunk. Öt évet töltöttem itt. Bár a költségvetés csekély volt, a jó csapatszellemnek köszönhetően sikerült a középmezőnyben maradnunk.  

Névjegy

1964. február 18-án született Pécsett. A Mezőszél úti Általános Iskolába járt, majd a Széchenyi István Gimnáziumban és Szakközépiskolában érettségizett. A JPTE Tanárképző Főiskoláján földrajz-testnevelés, majd edzői szakon végzett, a szakedzői képesítést pedig a Semmelweis Egyetemen (TF) szerezte meg. Sportos felmenőkkel rendelkezik, a saját családja pedig igazi kézilabdás família.
- Édesapám focizott, így már egészen kiskoromban megszerettem a mozgást. A sport a mindenem, de a gyerekeimet nem erőltettem soha, hogy bármelyik sportágat válasszák. Mivel a kézilabda pálya mellett nőttek fel - az édesanyjuk is kézizett - ezért hamar megszerették ezt a játékot. Édesanyjukat nem edzettem, a lányomat és a fiamat viszont igen. Ez meghatározó a kapcsolatunkban, nagyon büszke vagyok rájuk.



Világ életében Pécsen élt, itt járt iskolába, ide kötötte a családja és a munkája. Nagy váltást jelentett neki, hogy megszokjon egy új várost, de ma már egyáltalán nem bánja, hogy Győrbe költözött.

- Nagyon nehéz volt otthagyni Pécset, nem akartam elmenni a városból, de így hozta az élet. Mára kiderült, hogy okkal történt ez is. Rendkívül sok pozitív élménnyel gazdagodtam Győrben. Eljutottam eddigi pályám csúcsára, Bajnokok Ligája döntőt nyertünk a csapattal.

Klubszinten a BL-győzelem a lehető legnagyobb siker minden sportágban. Nagyon keveseknek adatik meg, hogy átélhetik ezt a csodát. Danyi Gábor mégis még mindig nagyon motivált, tele van célokkal, tervekkel.

- Leírhatatlan érzés volt átélni ezt a sikert. Bár az utolsó győzelemnél még fel sem fogtam igazán, azóta persze tudatosult, hogy mekkora eredményről van szó. A Bajnokok Ligája győzelem tényleg a csúcs. Persze nem szabad ráülni a sikerre, dolgozni kell tovább, hiszen ilyen magasságokban maradni még nehezebb, mint eljutni odáig. A szerződésem még két évig köt ide Győrbe, mindenképpen szeretném kitölteni ezt az időt. Női kézilabdában ez a világ legjobb helye. Eddig is sokat tanultam itt, ezután is ez a célom. Hogy utána mi lesz, pontosan nem tudom. Külföldön is szívesen kipróbálnám magam és természetesen a távoli jövőben szeretnék visszatérni Pécsre, hiszen mai napig a szívem csücske.


Az ifjúsági nemzeti csapatot vezetve is szép sikereket ért el, Montenegróban megszerezték az ötödik helyet a junior válogatottal. Minden szakembernek nagy álma lehet bemutatkozni a felnőtt válogatott élén.

- Természetesen a legnagyobb megtiszteltetés lenne, ha egyszer ott ülhetnék a nemzeti csapat kispadján. Megteszek mindent, hogy a maximumot nyújtsam, rajtam nem fog múlni ez sem.

Képünkön: Danyi Gábor és Ági, a felesége.

Horváth Patrícia