Ötödével csökkentek a panelárak

2010. február 25. csütörtök 19:14

Ötödével csökkentek a panelárak
Lakástípustól függően, de csökkentek a pécsi használtingatlan-árak, de a családi házak esetében is folyamatos túlkínálattal találkozhatnak a vásárlók. A tavalyi állapotokhoz képest egyedül az új építésű lakások piacán érzékelhető némi óvatos élénkülés - foglalták össze tapasztalataikat a jelenleg érvényesülő tendenciákról az általunk megkérdezett ingatlankereskedők.

A pécsi panellakások árai közel 15-20 százalékkal csökkentek az utóbbi időben: az 5,4 és 6 millió forint közötti árfekvésben 35-40 négyzetméteres ingatlanokhoz tudnak hozzájutni a vásárlók - mondta el a Pécsi Újság.hu-nak Hornung Tibor, a Duna House pécsi franchise-tulajdonosa. A szakember szerint ennek okait a panelek esetében igen jól működő szocpol támogatás megszűnésében és az egyre nehezedő hitelfelvételben kell keresni.

Úgy véli, az gázfűtéses téglalakások esetében már nehezebben mérhetőek a mozgások, de például az uránvárosi és belvárosi ingatlanok esetében is közel 10-15 százalékos árcsökkenés tapasztalható.

A családi házak tekintetében már jól látszik, hogy jobban csökkent a kereslet: leginkább a 15-20 millió forintos áron hirdetett ingatlanokat vonzóak a vásárlóknak, akik körében Pécsett főként a régi Kertváros, valamint Kovácstelep népszerű. A tapasztalható túlkínálat okait Hornung leginkább abban látja, hogy sokan a felvett hitelek törlesztésének nehézségei miatt akarnak megválni házaiktól. Mint rámutatott, ezt főként az elmúlt tíz évben épített családi házak nagyszámú meghirdetése jelzi.

2009 az új építésű lakások értékesítése szempontjából senkinek sem hozott sikert, azonban az év utolsó két hónapjában elkezdődött némi piaci élénkülés, amely még idén januárban és februárban is érzékelhető - fejtette ki lapunknak Feleki Attila, az Attand Kft. ügyvezetője. A vállalkozó szavaiból kiderült, a a vevők is sokkal körültekintőbbek: alaposabban megnézik, hogy mire adják ki a pénzüket és emiatt egyre ismét felértékelődik a minőség.

Hornung Tibor a fentiekhez hozzáfűzte, az új építésű lakásokat leginkább befektetési céllal veszik.

Képünk illusztráció.

Balikó Gergő