Összekaptak a fészkeken a késve hazatérő gólyák

2021. június 11. péntek 11:09

Összekaptak a fészkeken a késve hazatérő gólyák

A gólyák kihasználták a tartós hidegfrontok közötti rövid, kedvező időjárási periódusokat, és több hullámban visszaérkezve csaknem valamennyi tavaly lakott fészket elfoglalták Baranyában, közölte a Magyar Madártani Egyesület megyei csoportja. 

 

A későn érkező párok egy részének azonban nem akaródzott új fészket építeni, ezért a már költő párok fészkeit próbálták megszerezni maguknak. Gyakorivá váltak a gólyaverekedések, és a heves csatározások következményeként több fészekből kipotyogtak a tojások, és kis fiókák is elpusztultak.

 

Örömteli viszont, hogy a gólyák legalább 15-20 új fészket építettek a megyében, és olyan településeken is újra megtelepedtek (pl. Erdősmecske, Molvány), ahol már régóta nem fészkeltek.

Színes gyűrűvel jelölt példányok kódjait is többször sikerült leolvasnunk. Ezek többsége helyi jelölésű madár volt, de érdekességként említhető az a gólya, melyet a horvátországi Belistyén gyűrűztek fiókaként 2009.06.19-én.

Ez a madár idén áprilisban az egyik beremendi fészket foglalta el. A két település ugyan nem esik messze egymástól, de a gyűrűzés óta eltelt idő jelentősnek mondható, s egyben fontos adat a gólyák életkorára vonatkozóan is.

 

Forrás: MME