Ősbemutatóval ünneplik a Pécsi Kamarakórus alapításának hatvanadik évfordulóját

2019. március 06. szerda 11:01

Ősbemutatóval ünneplik a Pécsi Kamarakórus alapításának hatvanadik évfordulóját

A Pécsi Kamarakórus 60 éves jubileumát ünnepli a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusokkal márciusban. 

 

 

60 éves jubileumát ünnepli a Pécsi Kamarakórus, melyet két fiatal zenetanár és jó barát, Dobos László és Tillai Aurél alapított. Az első hangverseny első műsorszáma volt Orlando Vecchi: Jó ez a fény című madrigálja.

Erre a jelentős pillanatra reflektál a jubileumi koncert címe is. A hat évtized alatt a tagság összetétele természetesen folyamatosan változott, de a kórust megszakítás nélkül ma is ugyanaz a karnagy, Tillai Aurél vezeti. 

A március 20-i előadás 17.00 órakor kezdődik olyan neves közreműködőkkel, mint Kuti Ágnes, Megyesi Schwartz Lúcia, Bognár Szabolcs és Horváth István énekművészek, Murin Jaroszláv mélyhegedű művész, Bajic Ágnes zongoraművész, dr. Fodor Gabriella orgona- és zongoraművész, valamint Balatoni Sándor orgonaművész. A Pécsi Kamarakórus mellett a Pécsi Egyetemi Kórus művészei állnak színpadra.

Az est karmestere Tillai Aurél Kossuth-díjas és Érdemes Művész.

A jubileumi koncert legelején - reflektálva első hangversenyükre - Orazio Vecchi: Jó ez a fény című darabját adja elő a Kamarakórus, majd az elmúlt 60 évben megszólaltatott kórusművek közül is hallhat több darabot a Kodály Központ sorait megtöltő hallgatóság. Az est második részének különlegességeként az alapító Tillai Aurél Missa secunda című művének ősbemutatójára kerül sor a Pécsi Egyetemi Kórus és a Pannon Filharmonikusok közös előadásában.

A darab elnevezése is sejteti a műfaját, mely a szerző második miséje és egyben a kilencedik oratorikus alkotása. További érdekesség, hogy a Pannon Filharmonikusok nem első alkalommal mutatja be Tillai Aurél műveit. 2017/2018-as évadnyitó hangversenyén ugyancsak ősbemutatót hallhatott a közönség Bogányi Tibor vezényletével, akkor a Reformáció-kantáta került bemutatásra.

A koncert második része tehát emléket is állít annak az aktív szakmai kapcsolatnak, mely a Pécsi Kamarakórus és a Pannon Filharmonikusok között állt fenn már évtizedek óta. Szintén hosszú évekre nyúlik vissza a közös munka a Kamarakórus a Pécsi Egyetemi Kórus között, melynek eredményeképpen mintegy 30 oratorikus művet hallhatott már előadásukban a közönség.

Az erre való emlékezés jegyében március 20-án Kodály Zoltán Budavári Te Deuma szólal meg a Kodály Központban, olyan szólisták közreműködésével, akik szintén nem első alakalommal állnak színpadra a Kamarakórussal.

Forrás: PFZ - Fotó: Dittrich Éva (archív)