Nyugdíjasoknak újít fel üresen álló lakásokat az önkormányzat - Nagy a túljelentkezés

2019. május 21. kedd 10:54

Nyugdíjasoknak újít fel üresen álló lakásokat az önkormányzat - Nagy a túljelentkezés

Folytatódnak a fejlesztések a Felsőbalokány utcában található Nyugdíjasházban. Tavaly öt lakást tettek rendbe, rövidesen pedig újabb tizenhat, napjainkban még üresen álló ingatlant újít fel a pécsi önkormányzat. A munkával baranyai vállalkozást bízhatnak meg. 

 

Hosszú ideje tapasztalható túljelentkezés az úgynevezett Nyugdíjasházba. A vonatkozó rendelet szerint az ingatlanba az költözhet be, aki elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, képes önmaga ellátásáról gondoskodni, önkormányzati lakás bérlője, az ingatlannal kapcsolatos fizetési kötelezettségek teljesítését maga vállalja, illetve nem szenved fertőző vagy pszichiátriai betegségben.

A lehetőséggel azonban 2,5 millió forint egyszeri elhelyezési díj befizetése ellenében az is élhet, aki ugyan nem bérel önkormányzati lakást, de érvényes kérelemmel rendelkezik - a többi feltételnek viszont mindenképpen meg kell felelnie.

A pécsi önkormányzat folyamatosan fejleszti a Nyugdíjasházat. Tavaly például a tetőszerkezetet javították, illetve öt lakás műszaki állapotát hozták olyan szintre, hogy abba idős ember költözhessen be.

Baranyai cégek versenyben

A munkálatokkal kapcsolatban az önkormányzatnak közbeszerzési eljárást kell lefolytatnia. A városháza a törvényi előírásoknak megfelelően öt olyan cégnek küld ajánlattételi felhívást, amelyek a feladatot teljesíteni tudják. Valamennyi társaság baranyai székhelyű: három pécsi, egy hidasi, illetve egy pécsváradi vállalkozás közül kerül ki a győztes.

A városházán arról tájékoztatták munkatársunkat, hogy a felújítások az idei esztendőben is folytatódnak, amelynek köszönhetően rövidesen újabb tizenhat, jelenleg üresen álló ingatlant tesznek rendbe. A közgyűlés korábban összesen 35,2 millió forintot biztosított a munkálatok elvégzésére. Az önkormányzatnál úgy számolnak, hogy a várható bevételek révén a beruházás lényegében önfinanszírozó lesz, hiszen még a mostani évben beköltözhetnek az új bérlők.

Tizenöt lakás esetében teljes felújítás szükséges, beleértve a gépészetet, a bútorokat és a villamoshálózatot is, egy ingatlanban azonban lényegében csak tisztasági festést végeznek majd.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva