Nyílt levélben kéri Bognár Szilviát Csizmadia Péter, ne száműzzék Weöres Sándor szobrát

2020. június 25. csütörtök 09:05

Nyílt levélben kéri Bognár Szilviát Csizmadia Péter, ne száműzzék Weöres Sándor szobrát

Bognár Szilviának címzett nyílt levelet tett közzé csütörtökön reggel Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője azt követően, hogy lapunk szerdán este beszámolt a balliberális városvezetés tervéről, a Király utcában álló, Weöres Sándort ábrázoló szobor eltávolításáról.

 

 

"Tisztelt Alpolgármester Asszony!
Kedves Szilvia!

Tegnap bejárta az országos sajtót egy hír, mely szerint egy általad szignált levélben arra tesz a pécsi önkormányzat javaslatot, hogy a Weöres Sándort ábrázoló, Pécs főtere és főutcája találkozásánál elhelyezett szobor mondvacsinált indokból száműzésre kerüljön egy kieső tér vendéglője elé.

Mint ahogy a széles pécsi érdeklődő közönség előtt ismert, ezt a stílusában Pécsett egyedülálló és hagyományt teremtő köztéri műalkotást már a tervezésétől kezdődően nemtelen támadások érték.

A felavatását követően pedig, ép ésszel máig fel nem dolgozható motivációktól vezérelve meggyalázták. Évek teltek el aztán, a vihar elcsendesedett, a szobor "megpihent" jelenlegi helyén és a pécsiek valamint a városunkba látogató vendégek által kedvelt kuriózumként díszíti azóta is szeretett városunk emblematikus pontját, tisztelegve az ikonikus pécsi költő, műfordító előtt.

Nem csak egy szobor védelmében írom soraimat. A mai egy bizonyos tekintetben "fordított világ" a maga sokszor értelmetlen hangzavarával együtt. Annak reményével fordulok Hozzád, hogy megkérjelek, állj ellen annak a nyomásnak, amelyet olyanok helyeznek most a válladra, akik még Weöres Sándor tintaitatóinak sem lennének alkalmasak.

Hitviták és egyéni sérelmek ápolása helyett remélem, hogy felelős városvezetőként a józan többség akaratát kívánod képviselni ebben a méltatlan ügyben.

Pécsett, 2020. június 25. napján

Csizmadia Péter"

Képünkön: Böszörményi István lisztet szór Weöres Sándor szobrára a mű avatásán avatásán Pécsett, a Király utcában.

 

EQM - Fotó: MTI/Sóki Tamás (archív)