Nyári zöldségdömping a konyhában
2008. június 14. szombat 19:25

Ezúttal pontos mennyiségeket nem közlünk, csak utalunk rá, de azok alapján is bárki elkészítheti őket.
TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT: KLIKK IDE!Sárgadinnye sonkával
A vásárláskor gondosan kiválasztott, kellően puha, illatos, édes sárgadinnyét jól lehűtjük, majd tisztítjuk, és gerezdekre vágjuk.
Tányérra helyezünk fejenként 2 dinnyekaréjt, és rá, hajszálvékonyra szeletelt igen jó minőségű füstölt sonkát, lehet akár olasz, spanyol, schwarzwaldi, vagy akár szép „rajzú" magyar parasztsonkát. Fontos, hogy a lehető legvékonyabb szeletek legyenek (2-3 db).
Fantasztikus ízhatású, elegáns előétel.
Mézes-chilis kemencés sült
Két férfias szelet (jó ujjnyi vastag) főtt-füstölt tarját számolunk fejenként.
Mézzel, mustárral, kevés reszelt gyömbérrel, fehérborral, kiskanál őrölt chilipaprikával, ill. chiliszósszal kellően pikáns és erős marinádot készítünk, a tarjaszeleteket ebbe süllyesztjük el.
Mivel a hús már főtt, illetve füstölt, így pácolódni már sokat nem tud, ezért gyakorlatilag inkább bekenjük őket. Kevés olajban ropogós-pirosra sütjük.
Vigyázat! A méz szépen karamellizálja, de meg is égetheti a húst!
A visszamaradt mártást étkezési keményítővel besűrítjük, erőszakosabban tovább fűszerezve szintén tálalható.
Az esten a köret ratatouille és „görög burgonya a la Dinnyés J." volt.
Ratatouille („ratatuj")
Ez amolyan francia lecsóféleség. Fogyasztják hidegen, melegen, önálló fogásként, illetve tálalják köretnek.
4 személyre kb. 3 padlizsán,(éppen kicsit puha, fényesen sötétlila színű), 2-3 piros és zöld vastag húsú paprika, 4-5 szem érett, édes paradicsom, 3-4 közepes cukkíni, 6-7 fej hagyma, petrezselyem (senki ne sajnálja belőle!), zellerzöld, lehetőleg friss rozmaring, 2-4 gerezd fokhagyma (szintén bőven!), őrölt bors, friss bazsalikom, kakukkfű.
A padlizsánt a szokásos módom készítjük elő: félbevágva, megsózva 20 percet állni hagyjuk hogy kiköpje keserű levét. Ezután nagyobb kockákra vágjuk, ugyanígy a cukkínit és a paradicsomot.(utóbbinak, ha van idő, lehúzzuk a bőrét). Ha tehetjük, a zöldpaprikát sütőben kicsit „megégetjük", hogy a bőre lehúzható legyen, majd felkockázzuk, a hagymát nem túl vékony karikára vágjuk.
Lábosban kevés oliván, gyenge tűzön pároljuk a zöldfűszerekkel együtt, hozzáadva némi.sót, borsot.
Görög tepsis krumpli (erről ugyan írtunk már, de a teljesség kedvéért legyen itt)
Lehetőleg a piros (ne sárga) krumplit megtisztítjuk, és gerezdekre vágjuk. Forró olajban kérget sütünk rá. Betesszük egy tepsibe és felöntjük vízzel, hogy elfedje. Adjunk hozzá sok citromlevet, oregánót, sót. Mintegy 30 percig fólia alatt pároljuk, utána fólia nélkül készre sütjük.
Kecskeméti tanyasi palacsinta
A szokásos módon palacsintákat készítünk. Pudingporból finom vaníliamártást főzünk.
Félbevágott sárgabarackbefőttet helyezünk 1-1 palacsintára, leöntjük vaníliaszósszal, és zsebkendőre hajtogatjuk őket.
Erős, jófajta házi barackpálinkával elkevert kajszilekvárral meglocsoljuk, porcukorral meghintjük, forrón tálaljuk. Ha elég erős a pálinka, és szerencsénk van, meg is tudjuk gyújtani.
Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Egyre melegebbre fordul, napsütéses...
- Drogkereskedőket ítéltek el jogerősen...
- Vasárnapig tart a rendőrségi razzia...
- Régi fényében kapja vissza Pécs a...
- Tizenhárom éve ölték meg Bándy Katát...
- Először értékelik pontozással a...
- Elfogadta a 2026-os költségvetést a...
- Kollár Lajos: aki két ciklus alatt...
- Keresztelő előtt: sétányt neveznek el...
- Hármas karambol történt a 6-os főút...