Nincs döntés a kismélyvölgyi kutatás ügyében - öt év múlva újra uránbányát nyitnak Pécsen?

2012. május 29. kedd 16:03

Nincs döntés a kismélyvölgyi kutatás ügyében - öt év múlva újra uránbányát nyitnak Pécsen?

Az ausztrál Wildhorse Energy Hungary Kft. kutatófúrások elvégzése okán önkormányzati út használata és önkormányzati terület igénybevétele céljából tulajdonosi hozzájárulást kért a pécsi önkormányzattól. A kérvényt kedden tárgyalta a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság, döntés azonban nem született az ügyben.

A bizottsági ülésen - talán nem véletlenül - nem jelentek meg az uránkutatást végző cég munkatársai, ahogy a terület önkormányzati képviselője, Bognár László sem. Az Oszoli Dénes által elnökölt testület a napirendi pont tárgyalása előtt meghallgatta Keresztes László Lóránt LMP-s városatyának a cég által uránkutatási célból kezdeményezett próbafúrásainak hasznosságát firtató és a környezeti károkra figyelmeztető hozzászólását.

Keresztes szerint a próbafúrásokra kijelölt terület Kismélyvölgy - amellett, hogy a NATURA 2000 része - számos kisgyermekes család lakhelye is, akik ráadásul semmiféle információval nem rendelkeznek a beruházást illetően. Ezért nem érti, hogy a társaság miképpen kaphatta meg a szükséges engedélyeket a próbafúrások elvégzésére - amelyek megkezdéséhez már csak a pécsi önkormányzat hozzájárulása szükséges.

Eddig több mint egymilliárd költött a WH

2006-ban jelent meg a térségben az ausztrál Wildhorse Energy Ltd. nevű társaság, amely - miután kifizetődőnek találja - újra kívánja indítani az urántermelést. A cég már több próbafúráson van túl a Mecsek környékén, ráadásul idén februárban megállapodást kötött a Mecsek-Öko Zrt.-vel a kutatások folytatásáról. A mostani próbafúrások jelentősége abban áll, hogy a cég ezúttal a pécsi önkormányzat közigazgatási határán belül szeretné folytatni a kutatásokat. A Wildhorse eddig több mint egymilliárd forintot fordított a projektre.

A képviselő kitért arra is, hogy előbb a környezeti kockázatok felmérésére lenne szükség, s csak azután kellene számba venni azokat a tényezőket, amelyek a kitermelés esetleges gazdasági előnyeit hordozzák magukban (munkahelyteremtés, adó).

A jelenlegi politikai helyzetet figyelembe véve némiképp meglepő, hogy a bizottság tagjai egyhangúlag jutottak arra az álláspontra, hogy - nem lévén megfelelő mennyiségű információ birtokában - elnapolják az ügyet, s a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottsággal tartandó együttes ülésen tárgyalják újra a társaság kérvényét.

A grémium - Keresztes javaslatára - állásfoglalást hozott arról, hogy a két bizottság együttesen megtartandó ülésén kívül közmeghallgatást kezdeményez az ügyben, hogy az érintett területen élők is megismerhessék az ausztrálok célkitűzéseit, emellett a testület a közgyűlés jóváhagyására bízza az önkormányzati engedély kiadását.

Gombor László, az ausztrál tulajdonú cég kutatásvezető geológusa megkeresésünkre elmondta, hogy bár a bizottsági döntés nyilván késlelteti terveik megvalósítását, még csak a hosszú engedélyeztetési folyamat elején járnak - legalábbis eme területet illetően. A szakember szerint egyetlen, mintegy egy kilométeres kutatófúrásról lenne szó, amely majdnem függőlegesen mélyülne, tehát "nem fúrnánk be az Abaligeti út alá - ahogyan azt egyesek állítják".

Jelenleg a környezetvédelmi hatóság által kiadott azon határozat van a cég birtokában, amely kimondja, hogy a fúrás nem jár további vizsgálatot igénylő környezeti hatásokkal.

Benkovics István, a Wildhorse Energy Hungary Kft. ügyvezetője annyit még hozzátett mindehhez, hogy idén februárban háromoldalú együttműködési megállapodást kötöttek a MECSEK-ÖKO Zrt. és a MECSEKÉRC Zrt. részvételével, amelynek révén egy megvalósíthatósági tanulmány elkészültét követően kerülhet sor a szükséges tervek kidolgozására, az engedélyek beszerzésére, a lelőhely feltárására egy vegyesvállalat formájában. Arra a kérdésünkre, hogy a kitermelés, ha minden engedélyük meglesz, mikor kezdődhetne meg, az ügyvezető nem tudott konkrét időpontot mondani, de becslése szerint három-öt év alatt juthatnak el a végső fázisig.

Képünkön a fúrásnak kiszemelt terület látható a Kismélyvölgyi dűlőben.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva