New Yorkban osztogatta szeretetcéduláit Szőke Tibor, az egykori pécsi postás

2019. november 21. csütörtök 09:04

New Yorkban osztogatta szeretetcéduláit Szőke Tibor, az egykori pécsi postás

Barátait látogatta meg az Amerikai Egyesült Államokban Szőke Tibor, akit legtöbben talán a György-telepen osztogatott, pozitív üzeneteket tartalmazó cédulák kapcsán ismernek. Az egykori kézbesítő - aki függőségéről könyvet írt - az Atlanti-óceán túloldalára is magával vitte a kis papírlapokat.


Számos módon segítette már a nehéz körülmények között élőket Szőke Tibor. Hosszú ideig postásként a levelek mellé kis cédulákat - az úgynevezett NAPiGÉK-et - is átadott, amelyre különböző pozitív üzeneteket írt, mint például: „A legfontosabb szabály: szeretni mindig ér!" vagy „Legyél jó, hogy más is jó lehessen tőled!".

Ő volt az, aki ingyenes masszázst nyújtott olyanoknak, akik az anyagi helyzetük miatt vélhetően sosem engedhették volna meg maguknak, hogy ilyen szolgáltatást vegyenek igénybe. Dolgozott többek közt pszichiátrián és családsegítőben is, napjainkban pedig gyermekotthonban felügyeli a fiatalokat.

Iskolákban tart előadásokat

Szőke Tibor rendszeresen látogatja az iskolákat, hogy a függőséggel kapcsolatban tartson előadásokat annak érdekében, hogy a fiatalok ne váljanak a szerek áldozataivá. Elmondta, hatalmas élmény számára, ahogy a gyerekek megnyílnak, elpanaszolják neki, hogy otthon milyen problémák vannak. Hangsúlyozta, ez egyben sok esetben megrendítő is.

Szőke Tibor könyvét tavaly adták ki #NINCSFÜGGŐSÉG címmel, amelyben őszintén vall az egykori alkohol- és drogfüggőségéről, illetve arról, miként lábalt ki ebből a nehéz helyzetből a hit segítségével.

NAPiGÉK üzenetei nemrég Amerikába is eljutottak.

- A barátaimat látogattam meg az Egyesült Államokban. Először jártam ott, fantasztikus élményeket gyűjtöttem, régi vágyam volt eljutni New Yorkba - fogalmazott.

Az angolra fordított üzeneteket többek közt a metróban és a Disney üzletében osztogatta, de hagyott pár darabot például a Central Parkban is.

- Rengeteg inger éri az embereket New Yorkban, sok a rossz tapasztalat. Voltak, akik azt gondolták, megpróbálok pénzt kérni a turistáktól, a többség azonban örült a céduláknak, és szívesen elfogadták azokat.

Kérdésünkre azt mondta, néhány tucatnyi NAPiGÉK üzenetet vitt magával az Egyesület Államokba, de - az amerikaiak általános lelkiállapotára utalva - úgy gondolja, „rájuk férne több millió darab".


Képünkön:
cédulaosztás a metróban, New Yorkban.

Palotás Péter