Netes csalókat kaptak el a baranyai zsaruk

2023. november 16. csütörtök 17:30

Netes csalókat kaptak el a baranyai zsaruk

A Mátrix Projekt keretében folytatott nyomozásban tovább göngyölítették fel a szálakat a baranyai rendőrök, így jutottak el ahhoz a két férfihoz, akik strómanok közreműködésével, kamu hirdetésekkel csaltak ki pénzt az emberektől.  

 

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi nyomozói a Mecsek Közterületi Támogató Alosztály munkatársainak segítségével november 7-én reggel összehangolt akció keretében egy 18 és egy 20 éves hernádi férfit fogtak el Budapesten.


A két fiatal megélhetésük biztosítására az egyik online piacteret felhasználva csalt ki milliókat a gyanútlan áldozatoktól úgy, hogy a weboldalon hamis felhasználói profilokat hoztak létre, majd ott különböző használati tárgyakat - például bútorokat, kerti gépeket - hirdettek eladásra. A jelentkezőket ezután rávették arra, hogy a megbeszélt előleget vagy akár a teljes vételárat előre elutalják.


A sértettek csak akkor jöttek rá, hogy átverték őket, miután a pénzt átutalták, de nem kapták meg a kifizetett terméket, a hirdető pedig elérhetetlenné vált számukra.

A csalók még arra is ügyeltek, hogy ne lehessen őket nyomon követni, ezért a kicsalt összegeket sosem a saját számlájukra kérték. Mindig másokat bíztak meg ismerősi köreikből azzal, hogy számlát nyissanak a saját nevükre különböző pénzintézeteknél.

Ezek az emberek az utalások beérkezését követően levették a pénzt a számláról, majd átadták a csalóknak.

A nyomozók a csalók elfogását megelőzően öt strómant azonosítottak, akiket pénzmosással gyanúsítanak. A 18 éves férfi édesanyja - aki szintén közreműködött az álhirdetések feladásában - csalás elkövetése miatt szeptember 7-e óta letartóztatásban várja az eljárás alakulását.

Az ügynek jelenleg 22 sértettje van, azonban valószínűleg a sértettek száma és a gyanúsítottak köre is bővülni fog a jövőben.

A két fiatalt gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök, majd őrizetbe vették őket, és kezdeményezték a letartóztatásukat. Csalás bűntette miatt nyomoz ellenük a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Forrás: BVRFK