Nem zavarja a tanítást a Jókai felújítása, egy foglalkozás sem marad el a munka miatt

2019. november 05. kedd 09:54

Nem zavarja a tanítást a Jókai felújítása, egy foglalkozás sem marad el a munka miatt

Júliusban írták alá a kivitelezési szerződést a pécsi Jókai Mór Általános Iskola épületének felújításával kapcsolatban. A munkálatok miatt a diákok számára ugyan egy héttel később kezdődött az idei tanév, ám ezt követően zavartalanul folyik az oktatás az intézményben.


Meglehetősen elavulttá vált a Jókai Mór Általános Iskola épülete. Ez nemcsak az esztétikai szempont miatt volt tarthatatlan, hanem azért is, mert a korszerűtlen fűtési rendszer és a rossz nyílászárók miatt fűteni csak nagy pazarlás mellett lehetett.

Nem kérdéses tehát, hogy ráfért a felújítás az ingatlanra, a munkálatokra pedig megtalálta az anyagi forrást a napokban leköszönt városvezetés. Az iskolát összesen 359 millió forintból fejlesztik, a beruházás még a nyár folyamán elkezdődött, a kiírt közbeszerzésen a legjobbnak ítélt ajánlatot két Baranya megyei vállalkozás közösen nyújtotta be.

Az iskolában teljes energetikai korszerűsítést végeznek, ennek keretében cserélik a fűtőtesteket, megújítják az elektromos rendszert, illetve a vízhálózatot, új lámpatesteket szerelnek be, valamint szigetelik a tetőt és a homlokzatot. Ezek mellett a tetőre napkollektorokat is elhelyeznek, és akadálymentessé teszik az épületet.

Ugyan a beruházás a kezdettől fogva jó ütemben halad, a tanév kezdetét egy héttel eltolták a Jókaiban, hiszen abban az időszakban még olyan munkákat végeztek, amely mellett nem lehetett volna normális körülmények között oktatni a diákokat. A hosszabb nyári szünetet követően aztán visszatérhettek a gyerekek a suliba.

Érdeklődésünkre a Pécsi Tankerületi Központnál azt közölték, zavartalanul folyik a tanítás a Pécsi Jókai Mór Általános Iskolában a felújítás ideje alatt. Folyamatos az egyeztetés az intézmény vezetője és a kivitelező között, ennek is köszönhetően egyetlen foglalkozás sem marad el a beruházás miatt.

Mint megtudtuk, a zajjal járó munkákat csak a tanítási időn túl végzik, a diákokat pedig minden esetben kitakarított intézmény fogadja.

A szerződés értelmében a kivitelezőknek a munkaterület júliusi átadásától számítva tíz hónap áll rendelkezésükre, hogy elvégezzék a korszerűsítést. Legkésőbb tehát 2020 májusában adják át a felújított intézményt.
 

Képünkön: egy darabig még felállványozott épületbe járnak a lurkók.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva