Nem csak utcanévvel, emléktáblával is tisztelegnek Pécsett az Aranycsapat előtt

2019. szeptember 17. kedd 08:59

Nem csak utcanévvel, emléktáblával is tisztelegnek Pécsett az Aranycsapat előtt

Buzánszky Jenő és Grosics Gyula leszármazottai és családtagjai jelenlétében avattak hétfőn emléktáblát Pécsett az aranycsapat emlékére. A legendás gárdáról elnevezett utcában magyarázó tábla is emlékeztet mindenkit a hazai sporttörténelem nagyjaira. 

 

 

Az ünnepélyes eseményen Páva Zsolt polgármester beszédében kiemelte, hogy az egyszerűnek tűnő kis emléktábla több egyszerű táblánál.

-Ez a tábla arra emlékeztet, hogy volt egy csapat Magyarországon, akik milliók kedvenceivé váltak, nem csak az országban, a határokon túl is. Akikre milliónyi ember a mai napig emlékszik. Az Aranycsapat nemcsak egy névsor, annál több. Az Aranycsapat fogalom, legenda. Legenda, melyet nem kell kiszínezni, melynek minden része igaz. Ebben benne van többek között az olimpiai bajnoki cím, a 6:3 Londonban és a 7:1 Budapesten. Ezek az emlékek nem fakulnak - mondta Páva Zsolt.

Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke is részt vett az emléktábla-avatáson, az Aranycsapat óriási sikereit méltató beszédében pedig kiemelte, hogy a legendás csapat, „akiket a szívük tett naggyá", azért tehetett szert világhírre, mert - mint mondta - „hihetetlenül szellemes, káprázatos játékuk fantasztikus gólerősséggel társult".

A Magyarországi Tanácsköztársaság helyettes külügyi népbiztosáról elnevezett Alpári Lajos utcából 2015-ben lett Aranycsapat utca. A mostani emléktáblával Pécs ismét kifejezte tiszteletét a legendás csapat öröksége előtt.

 

MTI