Négyszáz táncos és fél tucat folkzenekar jön Pécsre

2015. augusztus 06. csütörtök 15:05

Augusztus 17-e és 20-a között ismét megrendezik a Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivált Pécsett, a belvárosban. Idén negyedik alkalommal szervezi meg rendezvényt a régiós Déli Kapu Folklórszövetség.

Mint a rendezvényt beharangozó közleményből kiderült, a programok helyszíne a belváros: idén az esti gáláknak a Pécsi Nyári Színház ad otthont.

Augusztus 17-től 19-éig esténként, 19 órakor a Széchenyi térről indul a zenés-táncos gála-felvezetés, utána 19.30-tól a Káptalan utcai szabadtéri színpadon az érdeklődők francia, bosnyák, litván, lengyel és erdélyi együttest tekinthetnek meg.

A Déli Kapu tagjai közül a szekszárdi Bartina, a pécsi Tanac, a Hosszúhetényi Hagyományőrző együttes, illetve a Csurgó zenekar lép fel. A fesztivál programjában több mint négyszáz táncos és féltucat zenekar működik közre a három nap során Pécsett, és a partnerfesztivál rendezvényein a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztiválon.

A programsorozatot augusztus 20-án, a városi ünnepség után a Déli Kapu - Magyarok Kenyere folklórgála zárja 19.30-tól a Dóm téren: a Bátai Sárköz Néptáncegyüttes, a Csurgó zenekar, a Leőwey Táncegyüttes, a Mecsek Táncegyüttes, illetve a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház közreműködésével.

A Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivál nem intézményesült fesztivál: erőforrásai a tagság önerejéből és önkéntes munkájából, Pécs város, illetve. a hazai pályázati alapok támogatásából adódnak össze. A fesztivál fővédnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.