Naponta ingáznak majd Mohácsra, de nem tesz munkanélkülivé pécsieket az új szupervágóhíd

2014. március 26. szerda 21:06

Naponta ingáznak majd Mohácsra, de nem tesz munkanélkülivé pécsieket az új szupervágóhíd

A Pick Szeged Zrt. és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete között született megállapodás értelmében nem tesznek utcára pécsieket az új mohácsi - hatalmas kapacitásúra tervezett - vágóhíd miatt. Kapuvári József, az érdekvédelmi szervezet vezetője hírportálunknak elmondta, a cég vállalja, hogy „megoldja" a most még Pécsett dolgozók napi utaztatását. A cég PR igazgatójától pedig megtudtuk, hogy a pécsi üzem 2016-ban zárja kapuit. 

Ugyan még egy kapavágást sem ejtettek a leendő mohácsi vágóhíd területén, a Csányi Sándor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoport (melynek tagja a Pick Szeged Zrt. is) tervezett beruházása így is nagy port vert fel. A Pécsett is üzemmel rendelkező Pick-nél ugyanis immár bizonyossá vált, hogy komoly átszervezéseket hoz az új üzem.


- A Pick Szeged Zrt. és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete a napokban megállapodást írt alá annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb dolgozót érintsen negatívan az új vágóhíd üzembe helyezése - vágott bele Kapuvári József, a szakszervezet elnöke.

A megállapodás részleteivel kapcsolatban elmondta, a cég vezetése számít a jelenleg Pécsett, valamint Szegeden dolgozó alkalmazottakra - igaz, nekik ehhez némi kellemetlenséget is vállalniuk kell.

- A megvalósítani kívánt mohácsi üzem állományának összeállításakor a munkáltató számít mindazon pécsi, illetve szegedi dolgozókra, akik vállalják a megváltozott munkahellyel járó közlekedési változást vagy az esetleges áttelepülést Mohácsra. A munkáltató a megállapodás értelmében mindent megtesz, hogy az új munkahelyeket ezeknek az embereknek ajánlja fel elsőként - fogalmazott az érdekvédelmi vezető.

Az utaztatást értelemszerűen elsősorban a most Pécsett dolgozóknak ajánlják majd fel, a Mohácsra költözés pedig a szegedieket érinti majd.

Kapuvári József kérdésünkre nem tudta megmondani, pontosan hány pécsinek kell  2016-tól (a tervek szerint ekkor nyílik a mohácsi üzem) naponta ingáznia a megyeszékhely és a Duna-parti város között. Úgy tudjuk azonban, mintegy 150-200, napjainkban még Pécsett dolgozó munkatársat helyezhetnek át.

Éder Tamás, a Bonafarm-csoport PR és vállalati kapcsolatok igazgatója megerősítette, hogy mindazokra számítanak a pécsi üzem jelenlegi dolgozói közül, akik vállalják a mohácsi munkavégzést.

Kérdésünkre, miszerint a 2016-tól is működik-e Pick-gyár Pécsett, Éder Tamás azt válaszolta, a mohácsi vágóhíd indulását követően "a pécsi üzemben nem tervezik a tevékenység fenntartását", várhatóan tehát lakat kerül a kapura. 

Képünk illusztráció. 

Palotás P. - MTI-fotó