Najarival szemben az önkormányzat mellé állt a Zsolnay-család két tagja

2016. május 02. hétfő 12:33

Frissítve: 2016. május 02. hétfő 15:31

Najarival szemben az önkormányzat mellé állt a Zsolnay-család két tagja

FRISSÍTVE: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta hétfőn az Országgyűlésben, a Zsolnay nemzeti kincs, megmentése mindannyiunk feladata, felelőssége és érdeke, s kijelentette azt is, hogy "a gyár megmenekül". Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia és Dr. Mattyasovszky-Zsolnay Viktor közleménye.

"Alulírottak, Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia és Dr. Mattyasovszky-Zsolnay Viktor mint Zsolnay Vilmos egyenesági leszármazottai, a Zsolnay örökösök tagjai és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt részvényesei a fenti tárgyban az alábbi nyilatkozatot tesszük:

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a Zsolnay gyár körüli botrányos eseményeket értetlenül és aggódva figyelő széles közvéleményt, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának, illetve Polgármesterének a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. megmentése érdekében tett lépéseit teljes mértékben támogatjuk, azzal jelenleg minden vonatkozásban egyetértünk.

Megmenkül a gyár

Szakács László (MSZP) arról érdeklődött az Országgyűlésben, mik a kormány tervei a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel. Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten az adóhivatal vizsgálódott a cégnél, majd a cég közgyűlésén a többségi tulajdonos kezdeményezte a kisebbségi tulajdonos pécsi önkormányzat kizárását.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a Zsolnay nemzeti kincs, megmentése mindannyiunk feladata, felelőssége és érdeke.
Szerinte a porcelángyártás a világ egyik legnehezebb üzleti vállalkozásai közé tartozik, "kőkemény munka" kellett a Herendi Porcelánmanufaktúra talpon tartásához.
1999 óta - ekkor kapta a cég az első hitelt - a Zsolnay porcelángyártása állami lélegeztetőgépen van - tette hozzá, megjegyezve: érdemes volna végiggondolni a cég reorganizációját.
Lázár János közölte: a Magyar Fejlesztési Bank magyar tulajdonba adja követeléseit, erről már döntés van. A gyár ismét megmenekül, készek vagyunk újból hitelezni, de ez nem oldja meg a problémákat - mondta, hozzátéve: piac nélkül nincs üzleti vállalkozás.

Ugyancsak szeretnénk azt is jelezni, hogy a részvényesi jogaink érvényesítése céljából mi magunk is meghatalmazást adtunk Dr. Szabó Iván ügyvéd úrnak, így a továbbiakban a jogi képviselő eljárási cselekményeit ill. nyilatkozatait a Pécsi Önkormányzat és a Pécs Holding Zrt. mellett - teljes körű támogatásunkat élvezve - a mi nevünkben is teszi.

Nyilatkozatunkat elsősorban azért tesszük, mert a most felszínre került "problémákat" korábban már mi is többször jeleztük, így nyilvánvaló hogy most sem mi csatlakoztunk valamilyen "sanda" érdekből a Pécsi Önkormányzathoz.

Legelső helyen szeretnénk megköszönni Dr. Páva Zsolt Polgármester Úrnak, hogy kezdeményezte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. stratégiailag kiemelt társasággá nyilvánítását. Nem titok, hogy Polgármester Úrtól függetlenül, az elmúlt egy év során mi magunk is folyamatos megkeresésekkel éltünk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felé abból a célból, hogy mint az ÁPV Rt. jogutódja, hozzon intézkedéseket egy, a Zsolnay számára megfelelő védőháló biztosítása céljából. Mi ugyan más megoldási módot javasoltunk, de a gyár biztonságának biztosítására jelenleg a stratégiailag kiemelt státusz is megnyugtató lehetőségként szolgál. Polgármester Úr, illetve a város jogi képviselője az elmúlt napok során több alkalommal is személyesen tájékoztatott bennünket és a kéréseinket is figyelembe véve tette meg lépéseit. A Zsolnay gyár államosítás utáni történetében először állnak egymás mellé ilyen jelentőségű ügyben a városi vezetők és családtagok, reméljük ez a konstruktív együttműködés a későbbiekben ennél előremutatóbb ügyekben is folytatódni fog.

Fenti nyilatkozatot kizárólag a saját nevünkben tesszük.

Pécs, 2016. április

Mattyasovszky Zsolnay Zsófia
dr. Mattyasovszky Zsolnay Viktor"

Képünkön: (archív) Bacher Najari.

 

MTI/OS - Fotó: (archív) Dittrich Éva