Na tessék: csaknem ötmilliárd forintos többlettel zárja Pécs a 2018-as költségvetést

2019. május 22. szerda 16:09

Na tessék: csaknem ötmilliárd forintos többlettel zárja Pécs a 2018-as költségvetést

Csütörtöki ülésén tárgyalja a pécsi közgyűlés a 2018-as esztendőről szóló zárszámadást, amelyből feketén-fehéren kiderül, a város mintegy ötmilliárd forintos pozitív eredménnyel zárta a tavalyi gazdasági évet.  

 

 

A pénzügyi beszámolók a nem közgazdászok számára meglehetősen unalmas és bonyolult irományok, ezért a pécsi önkormányzat 2018-as zárszámadásáról szóló írásunkat a lényeggel kezdjük: a csütörtökön a közgyűlés elé kerülő előterjesztés tanúsága szerint a városi kasszában nem hogy hiány nincs, hanem igen jelentős többlet mutatkozik.

Egészen pontosan az önkormányzat a 2018. évi gazdasági évet 4.743.118.152 Ft pozitív eredménnyel zárta.

Az, hogy valójában milyen nagyságrendű összegről van szó, jól mutatja, hogy ez több, mint minden idők harmadik legnagyobb, egy hónapja elvitt lottónyereménye (ami mintegy 4,2 milliárd forint volt), és az is, hogy a 4,7 milliárd alig valamivel kevesebb, mint Pécs egész éves költségvetésének tíz százaléka.

Persze nyilvánvaló, hogy az összeg nem főnyeremény abból a szempontból, hogy nem pottyant le az égből, s nem is lehet vele talált pénzként bánni: azaz nem jött könnyen, és nem is mehet el könnyen.

Vagyis: szigorú, takarékos gazdálkodás (amiről az intézmények, városi cégek tudnának részletesen mesélni) eredménye a többlet, és a megtakarításnak bizony helye is van, vannak olyan kötelezettségek, amelyeket ebből kell kiegyenlítenie a városnak.

Várhatóan még ez utóbbiak teljesítése után is marad három-négyszázmillió forint plusz a városi kasszában, amelyről saját belátása szerint dönthet az önkormányzat.

Ez utóbbira nagyon régen nem volt példa, ami mindenképp örömteli fejlemény.

A város pénzügyi helyzetének kedvező alakulásáról egyébként szerdán Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke sajtótájékoztatón számolt be, lapunk pedig bírja Páva Zsolt, Pécs polgármestere ígéretét, hogy csütörtökön interjút ad a témáról munkatársunknak.

M. B.