Most azok kérnek támogatást, akik több száz alkalommal nyújtottak már segítséget

2019. október 19. szombat 16:11

Most azok kérnek támogatást, akik több száz alkalommal nyújtottak már segítséget

Egy új szertár építésére indított gyűjtést a napokban a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület. A szolgálatot egy bérelt, fűtetlen helyen töltik a civil szervezet tagjai, az ideálisnak aligha nevezhető körülmények miatt tönkremehetnek az értékes eszközök. A tűzoltóautót pedig csak fagymentes időben használhatják. 


Nagy vállalkozásba fogott a tíz éve működő Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület: azt a célt tűzték ki, hogy nem kevesebb, mint 70 millió forintot gyűjtenek össze egy új szertár építésére. Immár több mint 350 riasztás után most azt a kérést tette közzé a civil szervezet, hogy a városban élő felnőttek ezer forinttal támogassák őket. Cserébe azt kínálják, amit eddig is, azaz vigyáznak az emberekre, az állatokra, az erdőkre és az épített környezetre.

Bodor Csaba, az egyesület elnöke lapunk megkeresésére elmondta, a jelenleg bérelt épületben csak az elektromos áramot és a hideg vizet használhatják.

- Mindhárom járművünk a szabad ég alatt van, ez a tűzoltóautó esetében azt jelenti, hogy csak fagymentes időszakban használhatjuk, mivel a víz belefagy a tartályba és a rendszerbe - fogalmazott.

Ide utalhatja a támogatást

A Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesületben napjainkban negyvenhárman tevékenykednek, mindannyian ellenszolgáltatás nélkül végzik a sokszor embert próbáló feladatot. Aki segíteni szeretne, és lehetősége van erre, a 10918001-00000084-82420002-es bankszámlaszámra utalhat összeget.Hozzátette: hosszabb távon az immár 58 millió forint értékű - az elmúlt években a pécsi önkormányzat és a magánemberek, cégek támogatásából vásárolt - eszközök egy része akár teljesen tönkremehet, ha nem tárolják azokat megfelelő körülmények között.

- A légzőkészülékek érzékeny membránjai tartós hidegben ledermednek. Sokszor dolgozunk nedves, vizes környezetben, ilyenkor óhatatlanul a ruháink és a felszerelések is nedvesek lesznek. Mivel nem tudjuk megszárítani azokat, a tagok otthonába kerülnek, majd onnan vissza. Ez nyilván nem optimális megoldás egy esetleges újabb riasztás esetén - sorolta a példákat Bodor Csaba.

A nehéz körülmények ellenére az egyesület számos eredményt ért már el. Kerestek (és találtak meg) eltűnt embereket Baranya megyében, amelyhez képzett kutyák segítségét is igénybe vették. Több oktatási intézményben tartottak már katasztrófavédelmi prevenciós előadást, és sokat tettek azért, hogy minél több fiatal tudjon elsősegélyt nyújtani.

 

Képünk az egyesület tízéves jubileumi ünnepségén készült a Széchenyi téren.

Palotás Péter - Fotó: Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület