„Morzsabuli", Húsvét után

2008. március 29. szombat 19:52

„Morzsabuli
A nagy ünnepek után jókat lehet „zabálni", a nagy lakomák után viszont sok a maradék. Ezt azonban ne tragédiaként fogadjuk, mert a húsvéti ünnepek ételeinek el nem fogyasztott és még le nem „harcolt romjaiból", kis kreativitással új izgalmas étkeket készíthetünk. Ebben szeretne néhány tanácsot adni a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet két kreatív embere, Fertői Miklós és Csanaky András.

Néhány ajánlat a hozzávalók mennyiségének mellőzésével, hiszen minden a maradékok mennyiségéből következik:

Töltött tojás majonézzel, rizzsel

A főtt tojásokat hosszában félbevágjuk, a sárgáikat kis kanállal kiemeljük, villával összetörjük, ízlés szerint fűszerezzük (lehetőleg zöld fűszerekkel) és a kamrában vagy hűtőben lévő készletünkből keverünk bele valamit.

Ez lehet akár apróra vágott főtt sonka maradék, bármilyen felvágottféleség, szardella, tonhal (konzerv), bacon (szalonna), akár kolbászkrém stb. Ha szükséges lazíthatjuk egy kanál tejföllel. Összekeverjük és visszatöltjük a tojásfehérjékbe.

Az elkészített tojásokat leönthetjük bármilyen általunk kedvelt szósszal, megszórhatjuk az éppen otthon található sajtféleségek reszelékeivel, esetleg mindkettővel és a legkülönfélébb körettel tálalhatjuk. Mi egyszerűen a majonézt és a rizst választottuk.


Főtt sonkával töltött rántott kelbugyor bárányragu mártással

A kel leveleit leválasztjuk, sós vízzel leforrázzuk. A főtt sonkát ledaráljuk. A sonka mennyiséghez mért harmadrésznyi reszelt krumpli és sárgarépa keveréket ételízesítős vízben nem túl puhára főzzük.

Összekeverjük a sonkával adunk hozzá egy tojást, fűszerezzük sóval (óvatosan!), borssal, szerecsendióval, és apróra vágott, friss medvehagymával. A kiterített kellevelekre rakunk egy kanálnyi tölteléket, s úgy tekerjük össze őket, mint a szármákat. Hagyományos módon bepanírozzuk, és libazsírban kirántjuk.

A bárányragu mártás nem más mint az előző napi bárányragu levesünk fehér rántással besűrített, botmixerrel pépesített változata, szükség szerinti utólagos ízesítéssel!

(Són és borson kívül általában citromot, reszelt citromhéjat, reszelt füstölt sajtot és főzőtejszínt javasolunk hozzáadni.) Nagyon mutatós (főleg a kettévágott, vagy felszeletelt batyu) és igen különleges ízek várják a fogyasztóit!


Sonkás tészta


A ledarált főtt sonka maradékot - attól függően, hogy mennyire zsíros - kevés olajon vagy zsíron kissé megpirítjuk. Hozzáadunk 2 dl tejfölt, ha szükséges, ízesítjük borssal, fokhagymával, zöldfűszerekkel. A száraztésztát kifőzzük.

Bármilyen típusú tészta lehet, de szerintünk a nagykocka, vagy a csuszatészta a legjobb, ha van éppen otthon. A tésztát egy kivajazott tűzálló tálban (tepsiben) jól összekeverjük a sonkapéppel. A tetejére sajtot reszelünk, és még egy pohár tejfölt ráöntünk. Kb. 30 - 35 percnyi sütés után tálalhatjuk.


Tojáspörkölt

Kevés zsiradékon (például egy szelet sonkáról leszeljük a zsírosát) megfuttatunk egy fej kockára vágott hagymát, meghintjük egy csapott evőkanál pirospaprikával, adunk hozzá egy deci tejfölt. Összeforraljuk, belerakjuk a megmaradt, hosszában félbe vágott főtt tojásokat, tálaláskor még megtejfölözhetjük és meghintjük vágott petrezselyemmel.

Végül szerepeljen itt egy nem annyira hétköznapi, de annál finomabb leves húsvéti maradékokból. Itt jelezzük a mennyiségeket is.


Pikáns tormaleves, sonkás grízgombóccal

Hozzávalók, 4 személynek: 2 evőkanál reszelt ecetes torma, 8 dl húsleves alaplé (lehet kockából is), 1 evőkanál főzőmargarin, 1 csapott kanál liszt, 1 evőkanál borecet, 1 dl főzőtejszín, 1 db savanyú alma lereszelve, 1 dl édes pezsgő, só, bors, 1 db szegfűbors reszelve.

A gombóchoz: 1 szelet (6-8 dkg főtt, füstöltsonka), 10 dkg búzadara, 2 tojás, 1 nagy csokor petrezselyem, késhegynyi só, bors, szódabikarbóna.

A margarinon megfuttatjuk a tormát, a reszelt almával, meghintjük liszttel, hozzáadjuk a borecetet, belemerjük a levest, csomómentesre keverjük, fűszerezzük, melegen tartjuk.

A gombóchoz: ledaráljuk a sonkát, megborsozzuk, keverőtálba tesszük, beleütjük a tojásokat, hozzákeverjük a darát, ha szükséges sót, kevés vizet adunk hozzá. A végén a petrezselymet is eldolgozzuk benne, 1 mokkáskanál szódabikarbóna kíséretével. Fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Ezután a felforrósított levesbe szaggatjuk, 10-15 percet főzzük, és a legvégén hozzáadjuk a pezsgőt, majd a tejszínt, megkeverjük Lehúzzuk a lángról és fedő alatt néhány percig pihentetjük.

Desszertet azért nem ajánlunk, mert az 100 %, hogy minden háztartás túlméretezi az ünnepi édesség mennyiségét, tehát azt csak az asztalra kell tenni.

Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet